X

Macron a fost primit de Papa Francisc la Vatican, pentru a treia oară de când este preşedinte

Emmanuel Macron a fost primit luni de Papa Francisc la Vatican, pentru a treia oară de când este preşedinte, pe fondul războiului din Ucraina şi al dezbaterii privind eutanasia în Franţa, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Acompaniat de soţia sa Brigitte Macron, şeful statului francez a fost primit la palatul apostolic de lângă Bazilica Sfântul Petru din Roma pentru o audienţă privată care a durat 55 de minute.

Citește și : Zona euro se îndreaptă spre recesiune

Conform imaginilor difuzate de Vatican, cei doi au apărut surâzători, Macron tutuindu-l pe Suveranul Pontif, aşa cum a făcut şi în 2021.

Ei apoi au făcut tradiţionalul schimb de cadouri. Papa i-a oferit preşedintelui francez o medalie de bronz cu Piaţa Sfântul Petru şi câteva dintre scrierile sale. Macron i-a oferit o ediţie din 1796 din tratatul “Spre pacea eternă” de Immanuel Kant.

“Rugaţi-vă pentru mine”, a cerut papa salutând cuplul Macron.

“Mă rog pentru dvs. în fiecare zi”, i-a răspuns Brigitte Macron.

La finalul întâlnirii, pontiful argentinian în vârstă de 85 de ani a stat de vorbă circa 15 minute cu delegaţia franceză.

Această întâlnire a fost urmată de o discuţie cu numărul doi de la Sfântul Scaun, cardinalul Pietro Parolin, precum şi cu ‘ministrul’ afacerilor externe al papei, monseniorul Paul Gallagher.

Vaticanul a precizat că principalul subiect discutat de Macron cu cei doi diplomaţi a fost războiul din Ucraina, în special situaţia umanitară. Pe agenda discuţiilor s-au mai aflat situaţiile din Caucaz, Orientul Mijlociu şi Africa. Subiectele abordate în astfel de întâlniri reflectă deseori ce s-a discutat în timpul audierilor papale ale liderilor.

Înainte de vizita lui Macron, victime ale abuzurilor sexuale au spus că Biserica Catolică a reacţionat prea lent la un raport care a dezvăluit agresiunile preoţilor francezi asupra a peste 200.000 de copii şi i-au cerut şeful statului francez să ridice această chestiune în discuţia cu papa.

Este a treia audienţă papală pentru Macron. Prima a avut loc în iunie 2018, în timp ce a doua s-a desfăşurat în urmă cu aproape un an, în noiembrie 2021.

Preşedintele francez se află de duminică la Roma, unde a susţinut un discurs de deschidere a unui summit interreligios despre pace organizat de comunitatea catolică italiană Sant’Egidio.

El a susţinut o pledoarie pentru pace în Ucraina, subliniind totodată că aceasta nu poate avea loc decât atunci când “o vor decide” ucrainenii şi în “termenii” Kievului.

În privinţa invaziei ruse din Ucraina, papa Francisc a condamnat în permanenţă conflictul începând din februarie, făcând apel în acelaşi timp la menţinerea unui dialog diplomatic cu Moscova şi cu Biserica Ortodoxă Rusă, aliniată poziţiilor Kremlinului.

Macron le-a reamintit de asemenea religiilor, în discursul său de duminică, de “datoria de rezistenţă” împotriva “pulsiunii purităţii” şi a întoarcerii la “marile frici” care agită societăţile occidentale.

Conform Palatului Elysée, discuţia urma de asemenea să abordeze şi dezbaterile din societatea franceză, cum ar fi primirea refugiaţilor şi, probabil, moartea asistată.

Citește și : 73 de migranţi au fost salvaţi din valurile Mediteranei

Papa s-a exprimat vineri împotriva eutanasiei într-un discurs în faţa aleşilor francezi, într-un moment în care Parisul se pregăteşte să lanseze o convenţie cetăţenească despre această chestiune delicată pentru a duce la o eventuală schimbare a legii.

Preşedintele francez s-a întâlnite de asemenea duminică seară în secret cu noul premier italian Giorgia Meloni, devenind primul lider străin care discută faţă în faţă cu şefa partidului post-fascist Fratelli d’Italia, învingător în alegerile din septembrie din Italia.

De la Vatican, Macron a mers la un dejun privat cu preşedintele italian Sergio Mattarella.

Tags: Emmanuel MacronfrantaPapa Franciscrazboiucrainavatican
Categorii: Diaspora