X

Macron a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai creştinilor la Mosul

Preşedintele francez Emmanuel Macron a participat duminică la o întâlnire cu reprezentanţi ai creştinilor la Mosul, într-o biserică în reconstrucţie, pentru a arăta “respectul faţă de toate comunităţile” irakiene din acest oraş devastat de gruparea Stat Islamic, informează AFP, potrivit agerpres.

Cu o zi înainte, Macron a participat la un summit la Bagdad consacrat în special luptei împotriva terorismului şi impactului pe care îl are cucerirea Kabulului de către talibani în Afganistan. El a promis că Franţa va rămâne în Irak, “indiferent de alegerea americanilor”.

Citește și : Franţa a încheiat operaţiunile sale de evacuare din Afganistan

În cea de-a doua şi ultima zi a vizitei sale în Irak, preşedintele francez a venit să “recunoască importanţa Mosulului”, al doilea ca mărime oraş din Irak, şi i-a îndemnat pe irakieni să “lucreze împreună”, în timpul unei alocuţiuni susţinute la Notre-Dame de l’Heure, o biserică catolică puternic avariată din 2003 şi pe care UNESCO este pe cale să o reconstruiască.

Preşedintele francez se va întâlni de asemenea cu reprezentanţi ai comunităţii sunite la Mosul, apoi se va deplasa în Erbil, capitala Kurdistanului irakian, unde va discuta cu liderii acestei regiuni autonome, vârf de lance în lupta împotriva SI.

Franţa, care finanţează în regiune şcoli creştine francofone, se doreşte protectoarea creştinilor în Orientul Mijlociu, ca şi a tuturor minorităţilor. “Vom redeschide un consulat şi şcoli” la Mosul, a anunţat Macron.

Citește și : Aeroportul din Kabul continuă să fie sub control american (Pentagon)

Acest oraş cu majoritate musulmană sunită, ca şi Câmpia Ninive, era altădată un loc important al creştinismului. Însă violenţele care au izbucnit din 2003, apoi ocuparea unei treimi din Irak de către Statul Islamic, între 2014 şi 2017, i-au determinat pe majoritatea creştinilor de aici să ia calea exilului.

Astăzi, Irakul numără doar 400.000 de creştini, comparativ cu 1,5 milioane câţi erau în 2003 înainte de invazia americană.

Tags: AfganistanbagdadEmmanuel MacronkabulMosul
Categorii: Diaspora