X

Macron a primit o delegaţie a kurzilor sirieni, pe care o asigură în legătură cu continuarea sprijinului Franţei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit vineri o delegaţie a forţelor arabo-kurde angajate în Siria în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) şi i-a dat asigurări în legătură cu continuarea sprijinului Franţei, în timp ce forţele respective sunt îngrijorate de scăderea mobilizării internaţionale de partea lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Macron le-a garantat acestor reprezentanţi ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) ”continuarea sprijinului activ al Franţei în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic), care reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea colectivă, şi îndeosebi în gestionarea problemei referitoare la combatanţii terorişti făcuţi prizonieri şi la familiile lor”, a precizat preşedinţia într-un comunicat.

Citește și : Șoferii europeni sunt prea siguri pe ei, reticenți la critici și agresivi

În cadrul întâlnirii, Macron a indicat că va fi alocat un sprijin financiar ”pentru a răspunde cerinţelor umanitare şi stabilizării socio-economice a populaţiei civile în Siria”.

Potrivit membrilor delegaţiei, Macron s-a angajat să menţină forţe franceze alături de FDS şi să sprijine financiar reconstrucţia şi serviciile publice din administraţia kurdă semiautonomă.

”Preşedintele Republicii (Franceze) a confirmat sprijinul militar (francez)”, a declarat Abd al-Mehbache, copreşedinte al consiliului executiv al administraţiei autonome din nordul şi estul sirian, fără mai multe precizări.

Franţa nu comunică despre prezenţa sa militară în Siria, dar a declarat că este gata să contribuie la securitatea zonelor sub control kurd dacă SUA menţin de asemenea soldaţi în teren.

După ce a anunţat retragerea a 2.000 de soldaţi americani prezenţi în nord-estul Siriei în decembrie, preşedintele Donald Trump s-a hotărât în cele din urmă să menţină 200 de militari, la presiunea generalilor şi a aliaţilor săi.

”Lupta împotriva terorismului cere mai mult timp şi eforturi”, a declarat Abd al-Mehbache, subliniind existenţa a ”zeci de celule în stare latentă” ale SI şi ”mentalităţi (favorabile acestei organizaţii) în zonele eliberate” de către FDS.

Kurzii sirieni cer de asemenea crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea a mii de jihadişti, îndeosebi străini, pe care îi deţin – 6.000, precum şi 15.000 de membri ai familiilor lor, potrivit lui Al-Mehbache, – idee susţinută cu rezerve de către comunitatea internaţională în timp ce administraţia lor semiautonomă nu constituie un stat suveran.

Citește și : ÎNGRIJORĂTOR! Stare de urgență la bordul unui zbor transatlantic

Emmanuel Macron a confirmat de asemenea ”un credit pentru servicii şi reconstrucţie (…), în scopul de a asigura pacea şi stabilitatea în regiune”, a adăugat Al-Mehbache, fără prea multe precizări.

Pe 1 aprilie, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a anunţat un ajutor umanitar de un milion de euro pentru taberele cu persoane strămutate în nord-estul Siriei, îndeosebi pentru cea din Al-Hol, unde se află mii de femei şi copii străini afiliaţi grupării Stat Islamic.

Tags: Abd al-MehbacheDaeshEmmanuel MacronFDSstat islamicStatul Islamicteroristi
Categorii: Diaspora