X

Macron aduce un omagiu soldaţilor africani care au debarcat în Provence în timpul războiului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut din nou ca străzi din ţară să fie numite după eroi din Africa din Al Doilea Război Mondial, relatează marţi dpa, scrie agerpres.

“Să aducem la viaţă amintirea glorioasă a acestor eroi în inimile oraşelor şi satelor noastre prin numele străzilor, pieţelor, monumentelor noastre”, a declarat Macron luni seară, în cadrul festivităţilor pentru cea de-a 76-a aniversare a debarcării în oraşul Bormes-les-Mimosas din regiunea Provence (sud-est).

Citește și : Trump a declarat că va graţia marţi o persoană ‘foarte, foarte importantă’

Municipalităţi franceze au primit anterior o broşură ce conţine nume de bărbaţi din Africa care au luptat pentru Franţa în Al Doilea Război Mondial.

Soldaţii din Africa au jucat un rol major în debarcarea din Provence. Operaţiunea de debarcare pe coasta de sud a Franţei a început la 15 august 1944. Această operaţiune militară este mai puţin cunoscută decât debarcarea Aliaţilor la 6 iunie 1944 în Normandia, rămasă în istorie ca Ziua Z (D-Day).

În acelaşi timp, Macron a repetat în discursul său că nicio statuie nu ar trebui dată jos şi niciun nume şters în Franţa aşa cum s-a întâmplat în cadrul protestelor antirasiste din întreaga lume. “Nu aceasta înseamnă naţiunea franceză”, a spus el.

Proteste au izbucnit în Statele Unite după moartea violentă a afro-americanului George Floyd în timp ce era reţinut de poliţişti albi şi au condus la demolarea şi distrugerea de statui de personalităţi asociate cu sclavia în întreaga lume – inclusiv în Franţa.

Citește și : Numărul total de cazuri de COVID-19 depăşeşte 250.000 în Turcia

Macron şi soţia sa îşi petrec vacanţa de vară la reşedinţa mediteraneană Fort de Bregancon din Bormes-les-Mimosas. Joi, el are programată acolo o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

Tags: africaBormes-les-MimosasEmmanuel MacroneroiProvence
Categorii: Diaspora