Macron afirmă că va continua ‘să discute cu Rusia’, în ciuda criticilor

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că va continua “să discute cu Rusia”, în ciuda criticilor, şi a lansat un apel Chinei să se pronunţe împotriva “războiului imperialist” din Ucraina, scrie AFP, potrivit agerpres

“Toate ţările noastre trebuie să respecte o poziţie comună, aceea a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale (…) oricare ar fi prieteniile, alianţele pe care le putem nutri”, a declarat preşedintele Franţei în cursul unei recepţii la Palatul Elysée cu ocazia Anului Nou din calendarul lunar.


Citește și : Cel puţin opt morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

“Alteori unii au putut să-mi reproşeze că vorbesc cu Rusia, dar voi continua să vorbesc cu Rusia”, a adăugat Emmanuel Macron, unul dintre rarii şefi de stat occidentali care au păstrat contactul cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

“Cine ar putea apăra posibilitatea unei ordini internaţionale libere şi stabile dacă am închide ochii în faţa unui război imperialist?”, a lansat el într-o aluzie în special la China.

“Cu toţii suntem responsabili pentru această ordine şi trebuie să o facem respectată fiind clari cu privire la principiile noastre”, a continuat Emmanuel Macron, în faţa unui public format din personalităţi economice, artistice şi academice legate de Asia.

La summitul G20 din noiembrie din Indonezia, el l-a îndemnat pe omologul său chinez, Xi Jinping, “să-şi unească forţele” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că “stabilitatea” lumii este şi în “interesul” Chinei.

Moscova şi Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică a Statelor Unite şi a aliaţilor lor. De asemenea, Rusia încearcă să-şi consolideze legăturile cu China în faţa sancţiunilor occidentale impuse în urma ofensivei sale împotriva Ucrainei.

Citește și : Cheia rezolvării conflictului din Ucraina este la Biden, dar acesta nu o foloseşte

În ceea ce priveşte zona Asia-Pacific, “provocările nu lipsesc”, a subliniat preşedintele francez. Trebuie să “reducem tensiunile în întreaga regiune, să permitem ca pacea, respectul pentru stabilitate să existe în continuare pe întreg continentul şi, totodată, să facem faţă împreună provocărilor majore ale momentului”, precum încălzirea globală, a spus el.

Statele Unite şi partenerii lor sunt îngrijoraţi de o posibilă tentaţie a Beijingului de a invada Taiwanul, după precedentul rusesc din Ucraina.

China este, de asemenea, acuzată că urmăreşte scopuri expansioniste în Marea Chinei de Sud, reaminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.