Macron afirmă indirect că Trump vrea să decidă comportamentul europenilor

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a criticat indirect joi pe omologul său american Donald Trump, afirmând că acesta din urmă vrea să decidă comportamentul europenilor, în urma retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Dacă acceptăm că alte mari puteri, inclusiv aliaţi, inclusiv prieteni în cele mai grele momente din istoria noastră, s-au pus în situaţia de a decide pentru diplomaţia noastră, securitatea noastră, uneori supunându-ne la cele mai mari riscuri, atunci noi nu mai suntem suverani’, a declarat Emmanuel Macron, în cadrul unei ceremonii la Aachen, în Germania, primind prestigiosul premiu european Charlemagne.


Citește și : Rusia cheamă Iranul și Israelul la dialog după loviturile aeriene din Siria

‘Am făcut alegerea de a construi pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu (…) Alte puteri, suverane ca şi noi, au decis să nu-şi respecte cuvântul. Ar trebui să renunţăm la alegerile noastre?’, a întrebat el.

Afirmaţii care, fără a-l numi, îl vizează pe preşedintele american Donald Trump, cu care Emmanuel Macron a manifestat înţelegere şi apropiere personală în timpul recentei sale călătorii la Washington.

Donald Trump a anunţat marţi retragerea ţării sale din acordul nuclear iranian semnat la Viena în iulie 2015, prin care Iranul a fost de acord să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale.

Citește și : Macron îndeamnă Germania să renunţe la ‘fetişismul’ permanent faţă de excedentele bugetare – VIDEO

‘Să nu fim slabi, să nu suferim’, a afirmat şeful statului francez, care a pledat pentru o ‘suveranitate europeană (…) care trebuie să ne determine să facem din Europa o putere geopolitică, economică, climatică, alimentară, diplomatică’.

‘Condiţia posibilităţii (acestei suveranităţi) este aceea de a refuza ca alţii să decidă în locul nostru’, a mai spus Macron.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.