X

Macron cere ‘oprirea’ războiului din Fâşia Gaza

Macron cere ‘oprirea’ războiului din Fâşia Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron subliniază vineri că Războiul din Fâşia Gaza trebuie ”se se oprească”, în timp ce locuitorii din Khan Yunis fug în masă înaintea unei noi operaţiuni israeliene, după ce Israelul a acceptat să reia discuţii în vederea unei eliberări a ostaticilor ţinuţi de Hamas, relatează AFP.

”Trebuie ca Războiul din (Fâşia) Gaza să se oprească. Toţi trebuie să audă acest lucru. Este crucial pentru locuitorii (Fâşiei Gaza), pentru ostatici, pentru stabilitatea regiunii, azi aflată în joc”, scrie pe X şeful statului francez, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

”(Transmit) susţinerea deplină a Franţei faţă de mediatorii americani, egipteni şi din Qatar” în aceste discuţii, adaugă el.

Pe teren, sute de locuitori au fugit din Khan Yunis, în urma unui ordin de evacuare al armatei israeliene, căutând cu disperare un adăpost în care să scape de o nouă operaţiune militară în această zonă din sudul Fâşiei Gaza.

”Ei ne-au aruncat manifeste prin care ne ordonă să evacuăm”, a declarat AFP Reem Abou Hayya.

Armata israeliană a largat joi manifeste prin care ordonă evacuarea anumitor zone înaintea unor operaţiuni militare în acest guvernorat situar în sudul enclavei.

Ea le cere în aceste manifeste locuitorilor să evacueze atât oraşe din estul guvernoratului Khan Yunis – Al-Salqa, Al-Qarara, Bani Souheila -, cât şi cartiere din oraşul cu acelaşi nume.

”Hamasul şi organizaţiile teroriste continuă să lanseze rachete din zonele voastre”, se arată în manifeste.

Armata ameninţă în ele că ”va acţiona cu forţă împotriva acestor elemente”.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Vineri, armata a anunţat lansarea unei noi operaţiuni la Khan Yunis, în urma unor ”informaţii clasificate despre prezenţa unor terorişti şi unor infrastructuri terioriste” în această zonă.

Tsahalul s-a întors fercvent în zone în care a desfăşurat operaţiuni de anvergură împotriva unor combatanţi palestinieni, pentru a-i căuta din nou sau acţionând în baza unor informaţii clasificate cu privire la localizarea ostaticilor.

Tags: fasia gazahamasKhan YunisMacronrazboi
Externe