Macron: ‘Comunitatea politică europeană’ ar fi complementară procesului de aderare la UE

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a explicat joi că eventuala ”comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi ”complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu ”o alternativă” la acesta, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Exprimându-se la Palatul Elysée după ce a primit-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şeful statului francez a spus că acest nou format ar viza ”crearea unui nou cadru de cooperare ce ar reuni naţiuni europene democratice care aderă la soclul nostru de valori şi care aspiră sau nu să adere la Uniunea Europeană”.


Citește și : Berlinul acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război

”Această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci este complementară acestuia şi, în mod independent, permite structurarea mai puternică a relaţiei politice, energetice, de investiţii cu mai multe ţări care doresc acest lucru”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia.

Macron afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de ”decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o ”comunitate politică europeană” care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE 2020, sau Republica Moldova.

Citește și : Prima vizită în Spania a fostului rege Juan Carlos după plecarea sa în exil

Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Despre ce este referendumul din 20 octombrie

Despre ce este referendumul din 20 octombrie Cum vor vota moldovenii la referendumul din 20 octombrie? Câți alegători trebuie să vină la urne și ce...

Un nou partid pe scena politică din Republica Moldova

Un nou partid pe scena politică din Republica Moldova Un nou partid a apărut Republica Moldova. Este vorba de Partidul Creștin Agrar, care, de fapt,...

Deputata Tauber se simte în pericol. Cere ajutorul poliției

Deputata Tauber se simte în pericol. Cere ajutorul poliției Deputata Marina Tauber anunță că este „intimidată” și „forțată să părăsească țara”. Legislatoarea a făcut anunțul...

Adrian Efros: Auditul experților de la Lyon la Biroul Interpol Moldova nu va avea loc

Adrian Efros: Auditul experților de la Lyon la Biroul Interpol Moldova nu va avea loc Auditul care urma să fie făcut de către experții Biroului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.