Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat joi “cu cea mai mare fermitate (…) atacurile militare comise de regimul lui Bashar al-Assad” în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, unde se produce “una dintre cele mai grave drame umanitare”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Nu putem astăzi să ne întâlnim ca şi cum nu s-ar fi petrecut nimic la câteva mii de kilometri de noi”, a declarat el la sosirea la summitul UE de la Bruxelles.


Citește și : Israelul anunţă construirea de noi colonii în Ierusalimul de Est – VIDEO

“De mai multe săptămâni, este în curs una dintre cele mai grave drame unitare” în regiunea Idlib, ultimul mare bastion al rebelilor şi jihadiştilor din Siria, unde aproape un milion de persoane au fugit din cauza ofensivei forţelor regimului, sprijinită de aviaţia rusă.

“Vreau să condamn cu cea mai mare fermitate atacurile militare care sunt lansate de mai multe săptămâni de regimul lui Bashar al-Assad împotriva populaţiei civile din Idlib”, a adăugat el.

“Există combatanţi ai DAESH (gruparea jihadistă Statul Islamic – n.r.), terorişti. Trebuie luptat împotriva lor şi noi suntem, în cadrul coaliţiei, implicaţi în această luptă. Dar sunt atacate şi populaţia civilă, ONG-urile umanitare, centrele medicale”, a spus Macron.

“Le cer membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să-şi asume responsabilităţile care le revin. Nimic nu poate justifica nerespectarea dreptului umanitar internaţional şi sacrificarea populaţiei civile”, a subliniat preşedintele francez.

Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa că liderii celor 27 de state membre vor adopta “o poziţie puternică în această chestiune”.

Citește și : Evacuaţi din Wuhan, ajunşi într-un sătuc din Ucraina! Localnicii s-au luat la bătaie cu poliţia! – VIDEO

În jur de 900.000 de persoane, în mare majoritate femei şi copii, au fugit de la începutul lui decembrie din cauza ofensivei lansate de regimul Assad şi de Moscova în regiunea Idlib şi în împrejurimile sale, informează ONU. Niciodată Siria, care se află în război din 2011, nu s-a confruntat cu un asemenea exod într-o perioadă atât de scurtă, notează AFP.

Ofensiva Damascului a provocat o criză deschisă cu Turcia, care sprijină unele grupuri rebele în regiunea Idlib.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.