X

Macron condamnă rasismul, considerându-l ‘o trădare a universalismului republican’

Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins miercuri “rasismul şi discriminarea, acest flagel care este o trădare a universalismul republican”, apărând în acelaşi timp forţele de ordine “a căror majoritate zdrobitoare nu poate fi discreditată”, a transmis purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, potrivit AFP, scrie agerpres.

Rasismul este “o boală care afectează întreaga societate”, a declarat şeful statului în consiliul de miniştri.

Citește și : Austria restabileşte libera circulaţia cu 31 de state europene, inclusiv cu Italia

El a făcut apel la ‘intransigenţă’ pe acest subiect şi la ‘întărirea acţiunilor’ împotriva rasismului.

În paralel, evocând manifestaţiile din Franţa în memoria lui George Floyd şi împotriva violenţelor poliţieneşti, “el a ţinut să refuze orice amestecare a lucrurilor, subliniind că majoritatea zdrobitoare a forţelor de ordine nu poate fi discreditată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Preşedintele Franţei “a făcut apel la modernizarea tehnicilor de interpelare şi de intervenţie, în contextul în care ne confruntăm cu un context de tensiuni puternice”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

El “a subliniat dificultatea sarcinii forţelor de ordine şi îşi doreşte ca munca de transparentizare şi de ameliorare a practicilor să continue în săptămânilor şi în lunile care urmează”.

Ministrul de interne Christophe Castaner a anunţat luni că se va renunţa la tehnicile de reţinere prin aşa-numita ‘sugrumare’.

Citește și : Germania nu vede cu ochi buni anexările israeliene în Cisiordania: ‘ÎNCALCĂ legislaţia internaţională’

“Nu trebuie să se cedeze nici în faţa amestecurilor reducţioniste, nici în faţa unei protecţii vinovate”, a concluzionat Macron, citat de Ndiaye.

Executivul din Franţa a încercat în ultimele zile să calmeze o polemică asupra violenţelor poliţiei şi rasismului care a ieşit din nou la suprafaţă în contextul manifestaţiilor pentru George Floyd, american de culoare mort prin asfixiere sub genunchiul unui poliţist alb în SUA.

Tags: Emmanuel MacronfrantaGeorge FloydrasismSibeth Ndiaye
Categorii: Diaspora