X

Macron doreşte o ‘regândire a relaţiei’ dintre Europa cu Rusia

Ar trebui “regândită relaţia noastră cu Rusia”, pentru că “a împinge Rusia departe de Europa este o profundă greşeală”, a estimat marţi, la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP, potrivit agerpres.

Adresându-se ambasadorilor Franţei prezenţi la Paris la reuniunea lor anuală, şeful statului francez, care deja s-a declarat favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, tensionate în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a adăugat: “Trebuie explorate în mod strategic căile unei asemenea apropieri şi puse condiţiile noastre”.

Citește și : Rusia îi va prezenta preşedintelui turc noul său avion de vânătoare invizibil Su-57

“Ştiu că mulţi dintre voi au trebuit” să lucreze uneori asupra unor dosare în care “totul i-a condus să aibă neîncredere faţă de Rusia, uneori în mod întemeiat”, a declarat el în faţa diplomaţilor. “Şi noi am structurat această relaţie după prăbuşirea Zidului Berlinului în această neîncredere. Printr-o succesiune de neînţelegeri. Şi eu nu sunt deloc naiv atunci când doresc restructurarea acestei relaţii”, a adăugat el.

“Suntem în Europa şi, dacă nu vom şti la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte îngheţate peste tot în Europa, vom avea o Europă care este scena unei lupte strategice între SUA şi Rusia, prin urmare să avem consecinţe ale războiului rece pe teritoriul nostru”, a continuat Macron.

“Asta i-am spus eu preşedintelui Putin săptămâna trecută la Bregancon (reşedinţa prezidenţială de vară): trebuie să avansăm pas cu pas”, a adăugat liderul francez.

Citește și : Netanyahu avertizează mişcarea Hezbollah şi Libanul să ‘aibă grijă’ la declaraţiile şi acţiunile lor

La 21 august, preşedintele Macron a estimat drept “pertinent” ca Rusia “să se poate reintegra la un moment dat” în G7 care ar redeveni atunci G8. “Condiţia prealabilă indispensabilă” pentru readmiterea Rusiei “este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina, în baza acordurilor de pace de la Minsk”, a adăugat el.

În legătură cu acest subiect, şeful statului francez a anunţat luni, în timpul summitului G7 de la Biarritz, organizarea, în septembrie, a unui summit care să-i reunească pe liderii ucrainean, rus, german şi francez.

Tags: BrégançoneuropaMacronrusiaSUA
Categorii: Diaspora