X

Macron este criticat dur de un parlamentar german pentru afirmaţiile făcute în China: ‘S-a IZOLAT de Europa!’

Un parlamentar german a criticat afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care a declarat că Europa ar trebui să nu se implice în conflictul dintre China şi Taiwan, şi să nu devină “un vasal” între SUA şi China, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Norbert Röttgen, specialist în relaţii internaţionale din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, opoziţie), a spus, în comentarii oferite marţi la postul Deutschlandfunk, că Macron s-a izolat prin astfel de afirmaţii.

Citeşte şi: Țară în service. Cum a ajuns România din țara cea mai primitoare cu refugiații, în cea care le face bagajele: ‘Suntem în pragul foametei!’

“Macron s-a izolat de Europa, el slăbeşte Uniunea Europeană şi el chiar contrazice ceea ce a spus preşedinta Comisiei Europene la Beijing”, a declarat Röttgen, cu referire la şefa executivului european Ursula von der Leyen.

Comentariile lui Norbert Röttgen survin la câteva zile după ce Macron şi Von der Leyen au revenit dintr-o vizită oficială de trei zile în China.

Aceste remarci se referă la insistenţa cu care Beijingul susţine că Taiwanul, insulă autonomă democrată, este parte a teritoriului său, chiar dacă Taiwanul are un guvern independent din 1949.

Tensiunile au sporit în Strâmtoarea Taiwan în urma întrevederii dintre preşedinta Taiwanului şi un parlamentar american în California, în condiţiile în care Beijingul caută să izoleze Taiwanul pe scena internaţională.

Emmanuel Macron a declarat luni pentru cotidianul Les Echos că “cel mai rău lucru ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să urmăm (poziţiile altora) în acest subiect şi să ne adaptăm ritmului american şi unei suprareacţii chineze”. “De ce ar trebui noi să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, noi trebuie să punem problema interesului nostru”, a declarat Macron.

Potrivit preşedintelui francez, Europa ar trebui să evite să cadă în capcana de a fi prinsă în crize externe. Europa se confruntă cu ameninţarea de a deveni un vasal între SUA şi China, în condiţiile în care ar trebui să fie un al treilea pol (de putere), a spus Macron.

În opinia lui Norbert Röttgen, “discuţia despre suveranitatea europeană nu are nicio legătură cu realitatea”. Potrivit parlamentarului german, această discuţie trebuie aplicată la cazul Ucrainei, pentru a ne întreba dacă de fapt Franţa sau Europa apără securitatea europeană sau dacă cele care apără sunt din nou SUA.

Citeşte şi: Documente recent apărute dezvăluie amploarea operațiunilor de spionaj ale SUA și greutățile armatei ruse – Black News

Röttgen a mai spus că SUA ar fi probabil “foarte de acord” ca europenii să fie mai capabili să garanteze ei înşişi securitatea europeană.

“Din păcate, constatăm din nou că nu suntem (capabili). Iar contribuţiile Franţei în a sprijini Ucraina sunt modeste. Acestea chiar nu au nicio legătură cu suveranitatea şi retorica preşedintelui francez”, a afirmat Norbert Röttgen.

Tags: ChinaEmmanuel MacronfrantagermaniaNorbert RöttgenSUAtaiwanuniunea europeanaUrsula Von Der Leyen
Categorii: Externe