X

Macron: Este necesar să se discute cu Arabia Saudită pentru a putea ‘lucra la stabilitatea regiunii’

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în turneu în zona Golfului Persic, a declarat vineri că este necesar să se discute cu Arabia Saudită, “prima ţară din Golf în termeni de mărime” pentru a putea “lucra la stabilitatea regiunii”, relatează AFP, potrivit agerpres

Asta “nu vrea să spună că suntem complezenţi”, a dat el asigurări, o aluzie la asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale din Istanbul, care a pătat imaginea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS), omul forte al regatului.

Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Emmanuel Macron a făcut aceste declaraţii în Emiratele Arabe Unite şi urmează să-şi continue turneul vineri seară în Qatar şi sâmbătă în Arabia Saudită, unde va fi unul dintre primii lideri occidentali care se va întâlni cu “MBS” după asasinarea lui Khashoggi.

“Observ că Arabia Saudită a organizat summitul G20 în anul care a urmat (asasinării lui Khashoggi) şi nu am remarcat ca multe puteri să fi boicotat G20”, a adăugat şeful statului francez.

“Am fost mereu clari asupra subiectului drepturilor omului sau a acestei afaceri”, a afirmat el.

“Franţa are un rol de jucat în regiune (…) dar cum să vrei să lucrezi pentru stabilitatea în regiune, cum să vrei să tratezi despre Liban şi atâtea alte subiecte ignorând prima ţară din Golf în termeni de geografie şi de mărime?”, a întrebat el.

“Asta nu vrea să însemne că suntem complezenţi, asta nu vrea să spună că uităm”, a precizat Macron.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

“Rămânem un partener exigent dar trebuie să ne vorbim, să rămânem angajaţi” în regiune, “altfel nu mai este posibil un dialog”, a spus preşedintele francez.

Emmanuel Macron este foarte implicat de un an pentru a ajuta Libanul să depăşească cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa, notează AFP. Relaţiile între Beirut şi statele din Golf au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimii ani din cauza influenţei crescânde a Hezbollahului pro-iranian.

Tags: Arabia sauditaEmmanuel MacronGolfJamal KhashoggiMohammed bin Salman
Categorii: DiasporaSinteze