Macron face apel la Polonia să nu nege principiile europene

Publicat:

În a doua zi a vizitei sale în Polonia, preşedintele francez Emmanuel Macron a atenţionat marţi Varşovia să nu nege principiile europene, avertizând că subvenţiile UE în vederea tranziţiei energetice ar avea drept contrapartidă o schimbare a politicilor poloneze, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un discurs susţinut la Universitatea Jagellone din Cracovia (sud), şeful statului francez a criticat astfel indirect reformele care ameninţă statul de drept şi independenţa judecătorilor în Polonia, vizate de o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.


Citește și : Insulele Canare se confruntă cu un aflux masiv de migranţi

Reafirmând că UE trebuie să ajute financiar Polonia să îşi reducă piaţa de carbon şi emisiile de CO2, Macron a evocat o legătură cu această procedură.

“Să nu vă înşelaţi!”, a avertizat el, adresându-se studenţilor prezenţi în public.

“Polonia nu va putea să facă singură o astfel de schimbare, nu va putea să o facă decât prin Europa, cu Europa. Şi nu vă lăsaţi înşelaţi nici de următorul lucru: nu îi credeţi pe cei care vă spun că Europa ‘îmi va da bani cu o mână pentru a face tranziţia climatică, dar, pe de altă parte, mă va lăsa să îmi fac propriile alegeri politice’. Nu este adevărat!”, a mai spus el.

“Europa este un bloc, un bloc de valori, un bloc de legi, un bloc de ambiţii”, a atras atenţia Macron.

Respingând ideea că ar “da lecţii”, el atenţionat Polonia împotriva “unei resurgenţe naţionaliste prin negarea principiilor politice europene”.

Polonia nu poate să aleagă, pe de o parte, “o Europă care îi convine, şi în acelaşi timp să se distanţeze de valorile sale fundamentale”, a insistat el, după ce a salutat legăturile franco-poloneze.

Citește și : Uniunea Europeană condamnă decizia lui Trump în privinţa minelor antipersonal

În mod deschis dornic de a-şi face un nou aliat în UE după Brexit, preşedintele francez s-a arătat luni extrem de conciliant faţă de o ţară pe care a criticat-o sever până acum şi pe care a dorit să o liniştească în legătură cu voinţa sa de apropiere faţă de Rusia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat de altfel marţi că omologul său francez l-a invitat la un summit al ‘Triunghiului de la Weimar’ (cu Germania) la 14 iulie la Paris.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.