X

Macron face apel la Polonia să nu nege principiile europene

În a doua zi a vizitei sale în Polonia, preşedintele francez Emmanuel Macron a atenţionat marţi Varşovia să nu nege principiile europene, avertizând că subvenţiile UE în vederea tranziţiei energetice ar avea drept contrapartidă o schimbare a politicilor poloneze, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un discurs susţinut la Universitatea Jagellone din Cracovia (sud), şeful statului francez a criticat astfel indirect reformele care ameninţă statul de drept şi independenţa judecătorilor în Polonia, vizate de o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

Citește și : Insulele Canare se confruntă cu un aflux masiv de migranţi

Reafirmând că UE trebuie să ajute financiar Polonia să îşi reducă piaţa de carbon şi emisiile de CO2, Macron a evocat o legătură cu această procedură.

“Să nu vă înşelaţi!”, a avertizat el, adresându-se studenţilor prezenţi în public.

“Polonia nu va putea să facă singură o astfel de schimbare, nu va putea să o facă decât prin Europa, cu Europa. Şi nu vă lăsaţi înşelaţi nici de următorul lucru: nu îi credeţi pe cei care vă spun că Europa ‘îmi va da bani cu o mână pentru a face tranziţia climatică, dar, pe de altă parte, mă va lăsa să îmi fac propriile alegeri politice’. Nu este adevărat!”, a mai spus el.

“Europa este un bloc, un bloc de valori, un bloc de legi, un bloc de ambiţii”, a atras atenţia Macron.

Respingând ideea că ar “da lecţii”, el atenţionat Polonia împotriva “unei resurgenţe naţionaliste prin negarea principiilor politice europene”.

Polonia nu poate să aleagă, pe de o parte, “o Europă care îi convine, şi în acelaşi timp să se distanţeze de valorile sale fundamentale”, a insistat el, după ce a salutat legăturile franco-poloneze.

Citește și : Uniunea Europeană condamnă decizia lui Trump în privinţa minelor antipersonal

În mod deschis dornic de a-şi face un nou aliat în UE după Brexit, preşedintele francez s-a arătat luni extrem de conciliant faţă de o ţară pe care a criticat-o sever până acum şi pe care a dorit să o liniştească în legătură cu voinţa sa de apropiere faţă de Rusia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat de altfel marţi că omologul său francez l-a invitat la un summit al ‘Triunghiului de la Weimar’ (cu Germania) la 14 iulie la Paris.

Tags: Andrzej DudaCO2Emmanuel MacronPoloniarusiaUEvarsovia
Categorii: Diaspora