X

Macron: Franţa analizează ‘toate opţiunile strategice’ după incidentul din Mali

Franţa analizează “toate opţiunile strategice” pentru intervenţia sa militară în regiunea Sahel din Africa, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează DPA, potrivit agerpres.

Afirmaţiile sale intervin la câteva zile după ce 13 militari francezi au murit într-o coliziune a două elicoptere în Mali, unde erau angrenaţi într-o misiune de luptă împotriva islamiştilor extremişti.

Citește și : Noul buget al OIAC a fost aprobat, în pofida eforturilor Rusiei

Franţa a desfăşurat trupe în Mali în 2013 pentru a recuceri nordul ţării ameninţat de jihadişti, şi acum are în Mali, Ciad şi Niger 4.500 de militari.

Grupurile armate extremiste rămân active în regiune, iar eforturile franceze şi europene de a construi o forţă locală comună din trupe din ţările Sahel nu au dat rezultatele scontate.

“Misiunea noastră acolo este importantă”, a declarat Macron după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Paris. “Totuşi, contextul existent astăzi în Sahel ne face să analizăm toate opţiunile strategice”, a adăugat el.

Guvernul francez şi forţele armate vor examina “în profunzime” natura implicării militare a ţării în următoarele săptămâni “şi, subliniez, toate opţiunile sunt deschise”, a afirmat Macron.

Citește și : La două zile după seismul din Albania, un bărbat a fost scos în viaţă de sub dărâmături

În funcţie şi de deciziile Franţei, “o mai mare implicare a aliaţilor este ceva care ar fi cu totul benefic”, a mai spus el.

Preşedintele francez urmează să participe luni la o ceremonie naţională pentru omagierea celor 13 militari francezi care au murit în misiune în Mali.

Tags: CiadJens StoltenbergMacronMaliNATONigerparis
Categorii: Diaspora