Macron găzguiește marţi, la Paris, o conferinţă internaţională sub egida ONU dedicată situației din Libia

Publicat:

Principalii oficiali libieni sunt invitaţi marţi, la Paris, de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru o conferinţă internaţională sub egida ONU, menită să deschidă calea pentru alegeri până la sfârşitul anului în această ţară aruncată în haos din 2011, potrivit agerpres.

Obiectivul acestei reuniuni diplomatice fără precedent, confirmată duminică de preşedinţia franceză, este de a “crea condiţiile pentru o ieşire din criză” în Libia,”responsabilizând toţi actorii naţionali şi internaţionali”.


Citește și : Kim Jong-un şi-a reafirmat dorinţa pentru denuclearizare şi pentru organizarea unui summit cu Trump

Până în prezent, eforturile angajate nu au reuşit să stabilizeze această ţară din Africa de Nord de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în urma Primăverii arabe şi a intervenţiei occidentale lansate în martie 2011.

Pentru a încerca să realizeze acest lucru, preşedintele francez îi va găzdui timp de trei ore, marţi dimineaţă, pe cei patru lideri rivali principali: prim-ministrul Fayez al-Sarraj, mareşalul Khalifa Haftar, omul forte al ţării, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Aguila Salah Issa, şi pe cel al Consiliului de Stat, Khaled al-Mishri.

Ei au fost de acord să semneze o declaraţie care ”fixează cadrul unui proces politic” ce prevede organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale, dacă este posibil, până la sfârşitul anului, potrivit preşedinţiei.

Citește și : Aviaţia militară israeliană a lovit obiective militare ale Hamas din sudul fâşiei Gaza

Acest angajament se va face în prezenţa reprezentanţilor ţărilor implicate în dosar: cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa), Italia, fostă putere colonială, ţările vecine (Egipt, Tunisia, Ciad), puterile regionale (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Turcia, Algeria, Maroc).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.