X

Macron i-a transmis lui Rouhani ‘puternica sa preocupare faţă de riscul slăbirii acordului nuclear’

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis sâmbătă omologului său iranian Hassan Rohani “puternica sa preocupare faţă de riscul slăbirii acordului nuclear” iranian şi faţă de “consecinţele care ar urma în mod necesar”, a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-o convorbire telefonică de peste o oră, Macron a afirmat că vrea “să exploreze până la 15 iulie condiţiile unei reluări a dialogului cu toate părţile”.

Citește și : O navă cu zeci de migranţi a ajuns în portul italian Lampedusa, în ciuda interdicţiei lui Salvini

“În cursul următoarelor zile, preşedintele Republicii va continua consultările, cu autorităţile iraniene şi partenerii internaţionali implicaţi, pentru a aduce aplanarea necesară a tensiunilor legate de dosarul nuclear iranian”, a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat miercuri să ţara sa va pune în practică duminică ameninţarea de a îmbogăţi uraniu la peste 3,67%, limită fixată de acordul internaţional din 2015, în replică la retragerea americană din pact şi la restabilirea sancţiunilor Washingtonului împotriva Teheranului.

Teheranul şi-a anunţat pe 8 mai intenţia de a nu mai respecta două angajamente asumate în termenii acordului nuclear, care limitau stocurile sale de uraniu îmbogăţit şi de apă grea, la un an după retragerea Washingtonului din acord.

Citește și : Ambasadorul britanic la Washington afirmă despre Administrația Trump că este ‘ineptă’ şi ‘unică în disfuncţionalitatea sa’

Prin acest text, Iranul se angaja să nu dezvolte niciodată bomba atomică şi să-şi limiteze drastic activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care îi sufocau economia.

Tensiunile au sporit şi după arestarea în Gibraltar, în extremitatea sudică a Spaniei, a unui petrolier iranian suspectat că livra ţiţei Siriei cu încălcarea sancţiunilor europene.

Tags: acordEmmanuel MacronHassan RohaniIranwashington
Categorii: DiasporaSinteze