Macron îi cheamă la un dineu pe preşedinţii ţărilor partenere pentru a discuta situaţia din Mali

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va reuni miercuri seară pe “şefii de stat din ţările partenere” la Palatul Elysée pentru a discuta despre prezenţa militară în Sahel, în special în Mali, în lupta împotriva terorismului, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Mâine seară, va avea loc o întâlnire între preşedintele francez şi şefii de stat din ţările partenere în cadrul căreia va fi discutată prezenţa noastră în regiunea Sahel în lupta împotriva terorismului”, le-a spus Attal jurnaliştilor.


Citeşte şi: Premierul din Alberta PUNE CAPĂT certificatului de vaccinare – Black News

El a adăugat că orice decizie privind prezenţa militară a Franţei în statul african trebuie să fie luată în acord cu partenerii europeni, care sunt angrenaţi în forţa Takuba, precum şi cu statele vecine cu Mali în regiunea Sahel.

“Acesta nu este un subiect franco-malian (…) am europenizat prezenţa noastră în Sahel cu sprijinul a circa zece state europene care au venit să ni se alăture”, a spus Attal, precizând că “deciziile trebuie luate în cadrul acestui efort de concertare cu toţi partenerii”.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat luni că nu mai sunt întrunite condiţiile pentru ca trupele franceze să continue lupta împotriva militanţilor islamişti în Mali şi preşedintele Emmanuel Macron a cerut reorganizarea prezenţei franceze în regiune.

La rândul ei, Germania a menţionat marţi că nu vede niciun motiv să păstreze trupe în Mali dacă junta la putere întârzie alegerile parlamentare şi prezidenţiale cu 4-5 ani.

Gabriel Attal a adăugat marţi că anunţuri privind viitoarea strategie în Mali vor fi făcute “la puţin timp după întâlnire”, într-un calendar “mai degrabă de zile decât de săptămâni”, relatează Reuters. Potrivit AFP, care citează mai multe surse concordante, preşedintele Emmanuel Macron urmează să anunţe miercuri seară sau joi o retragere din Mali a forţelor franceze angrenate în operaţiunea antijihadistă Barkhane, pe marginea unui summit UE – Uniunea Africană care va avea loc la Bruxelles joi şi vineri.

Citeşte şi: Justin Trudeau declanşează ‘Emergencies Act’ în Canada – Black News

Simbol al Europei apărării, gruparea europeană de forţe speciale Takuba, iniţiată de Paris în 2020 pentru a împărţi povara securităţii, ar urma de asemenea să părăsească ţara.

Statu quo-ul “nu este posibil într-un context foarte degradat în Mali, cu preluarea puterii de către o juntă, refuzul de a aplica calendarul de revenire la ordinea democratică care fusese anunţată şi recurgerea la o miliţie privată rusă”, a subliniat Attal la finalul unei şedinţe de guvern, referindu-se la grupul Wagner.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în...

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.