Macron îi invită pe liderii statelor din regiunea Sahel în Franţa: ‘Trebuie să clarificăm cadrul şi condiţiile politice’

Publicat:

Preşedintele francez Emmnuel Macron i-a invitat la Pau, în sud-vestul ţării, pe 16 decembrie, pe preşedinţii celor cinci ţări din regiunea Sahel pentru a le cere un sprijin mai clar pentru operaţiunea militară franceză, în contextul amplificării sentimentului antifrancez în Sahel, a declarat el miercuri, la finalul summitului NATO, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Trebuie ca în foarte scurt timp să clarificăm cadrul şi condiţiile politice ale intervenţiei noastre în Sahel împreună cu cele cinci state membre ale G5 Sahel (Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Mauritania)”, a spus Macron.


Citește și : Cazul Caruana Galizia: Organizaţia ‘Reporteri Fără Frontiere’ a depus o plângere

“Nu pot şi nici nu vreau să avem soldaţi francezi în Sahel în condiţiile în care persistă ambiguităţile cu privire la mişcările antifranceze”, a avertizat el, la o săptămână după moartea a 13 soldaţi francezi din misiunea franceză Barkhane în Mali, în coliziunea a două elicoptere.

Prezenţa trupelor străine în Sahel, în special a celor din misiunea franceză Barkhane, pentru a lupta împotriva jihadiştilor se confruntă cu o opoziţie în creştere din partea locuitorilor din Burkina Faso, Mali şi Niger.

“Ne datorează claritate şi să afirme faptul că ei ne solicită să fim acolo şi că şi-o asumă. Trebuie ca acest lucru să fie foarte clar şi asumat de toată lumea şi, pentru moment, asta nu se întâmplă suficient”, a precizat Macron.

“Am nevoie de aceste clarificări pentru a menţine prezenţa franceză”, a subliniat preşedintele Franţei.

“Trebuie să o afirme politic în ţările lor în faţa opiniei publice. Este o condiţie necesară. Voi deduce consecinţele dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite”, a mai spus el.

“Franţa nu este acolo cu ţinte neocolonialiste, imperialiste sau economice. Ne aflăm acolo pentru securitatea colectivă a regiunii şi a noastră”, a pledat preşedintele Macron.

El a explicat, de asemenea, că vrea “să organizeze o prezenţă mai puternică şi mai structurată” a Franţei în Sahel de către “o nouă coaliţie în jurul nostru, în legătură cu partenerii noştri europeni şi africani”.

Citește și : Trump şi Merkel îşi exprimă optimismul pe tema negocierilor comerciale între SUA şi UE

În pofida prezenţei forţelor franceze (misiunea Barkhane – 4.500 militari), regionale (forţa comună a G5 Sahel) şi ale ONU, regiunea Sahel este vizată de atacuri jihadiste tot mai frecvente după primele violenţe din nordul Mali în 2012.

Din 2015, atacurile jihadiste s-au soldat cu peste 700 de morţi în Burkina Faso, potrivit unui bilanţ actualizat al AFP, şi circa 500.000 de strămutaţi în interior şi refugiaţi, potrivit ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.