X

Macron ‘îl trage de mânecă’ pe Trump şi-i reaminteşte liderului american importanţa Tratatului INF

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat duminică la telefon cu preşedintele american Donald Trump pentru a sublinia ‘importanţa’ tratatului privind armele nucleare, care datează de la sfârşitul Războiului Rece şi din care liderul de la Casa Albă vrea să retragă SUA, a transmis luni biroul şefului statului francez într-un comunicat, preluat de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

“Preşedintele Republicii a reamintit importanţa acestui tratat, în special în privinţa securităţii europene şi stabilităţii noastre strategice”, se menţionează în comunicat.

Citeşte şi: Un tren de pasageri a sărit de pe şine în Taiwan. Cel puţin 18 morţi

În weekend, Trump a spus că Washingtonul s-ar putea retrage din INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty), care a permis eliminarea rachetelor nucleare din Europa, deoarece Rusia ar încălca de mai mulţi ani această înţelegere. În replică, Moscova a atras atenţia că ar putea adopta măsuri de răspuns.

Tratatul a fost semnat în 1987 de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi de preşedintele american de atunci, Ronald Reagan.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Canada

Macron şi Trump au discutat de asemenea despre moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi situaţia din Siria, se mai menţionează în comunicat. 

Tags: Donald TrumpEmmanuel MacroneuropaRazboiul recerusiaSUATratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty)
Categorii: Diaspora