X

Macron îl va primi vineri pe Zelenski , pe fondul tensiunilor cu Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi Palatul Elysée, într-un moment de creştere a tensiunilor în Ucraina din cauza trupelor trimise de Rusia în apropierea frontierelor sale, relatează AFP, potrivit agerpres

Cei doi preşedinţi se vor întreţine în cadrul unui dejun de lucru la Palatul Elysée, a precizat preşedinţia franceză.

Citește și: Israelul îşi redeshide şcolile pentru TOŢI elevii

Emmanuel Macron este, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, mediator în conflictul ucrainean în cadrul dialogului în patru împreună cu Rusia şi Ucraina, numit “formatul Normandia”.

Cei patru lideri s-au reunit la Paris în decembrie 2019, când a avut loc prima întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi Volodmir Zelenski, după alegerea celui din urmă la începutul lui 2019.

Emmanuel Macron a discutat recent despre Ucraina cu Vladimir Putin pe 31 martie, în cursul unui dialog la care a participat şi Angela Merkel.

Ucraina acuză Rusia că a masat noi forţe în apropiere de frontiera sa orientală şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014 după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev. Luptele de pe front, care aproape au încetat după armistiţiul încheiat în vara lui 2020, s-au reluat cu intensitate în ultimele săptămâni.

Citește și: Pandemia îi obligă pe thailandezi să sărbătorească Anul Nou fără tradiţionalele festivităţi

Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei UE au făcut apel la Rusia să înceteze “provocările” şi să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat şi el marţi că “întăririle militare considerabile ale Rusiei” sunt “nejustificate, inexplicabile şi profund preocupante”.

La rândul său, Moscova a acuzat marţi NATO şi SUA că transformă Ucraina într-un “butoi cu pulbere” şi a precizat că efectuează “exerciţii militare” în apropierea frontierelor ucrainene.

Tags: Emmanuel MacronPalatul ElyseerusiaucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora