X

Macron încearcă să apropie mai mult Africa anglofonă de politica Parisului

Preşedintele francez Emmanuel Macron este aşteptat marţi – după o vizită în Mauritania pentru a se întâlni cu liderii forţei G5 Sahel – în capitala federală a Nigeriei, Abuja, unde intenţionează să stabilească legături mai strânse cu Africa anglofonă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Macron se va întâlni la Abuja cu omologul său nigerian Muhammadu Buhari, după care va merge la Lagos, capitala economică şi culturală a Africii de Vest.

Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

După cincisprezece ani de la efectuarea stagiului său la Şcoala Naţională de Administraţie (ENA) de la Ambasada Franţei la Abuja, în legătură cu care a afirmat că are amintiri excelente, Macron a decis să meargă în cea mai populată ţară din Africa, un gigant anglofon şi petrolier, şi lider geopolitic şi economic al continentului, împreună cu Africa de Sud.

După vizita sa în Ghana în urmă cu câteva luni, preşedintele francez şi-a arătat astfel intenţia clară de a avea legături mai strânse cu Africa anglofonă.

Din punct de vedere economic, Nigeria este un partener indispensabil pentru Franţa. Piaţa sa de 180 de milioane de consumatori este de neevitat şi ţara, cu o producţie globală de petrol de circa 2 milioane de barili pe zi, reprezintă peste 10% din producţia grupului francez Total.

La Abuja, în cadrul întrevederii sale cu omologul său nigerian, Macron va aborda chestiunile generale de securitate în regiune.

Nigeria, care se află în centrul unei insurecţii jihadiste a grupării Boko Haram şi are aproape 200.000 de oameni în uniformă, este un puternic actor militar în Africa de Vest.

Citeşte şi:  Japonia cumpără de la americani două radare ultraperformante

Ţara se confruntă cu numeroase provocări de ordin securitar şi cu o recrudescenţă a violenţelor, îndeosebi conflictul între agricultori sedentari şi crescători de animale nomazi, care s-a soldat cu o mie de morţi de la începutul anului.

Dar, pentru cea de-a treia – şi ultima – etapă a turneului său, la Lagos, preşedintele francez a decis să iasă din canoanele diplomatice tradiţionale, concentrându-şi vizita pe influenţa artistică şi culturală a oraşului. Macron este primul preşedinte francez care vine în acest megalopolis cu 20 de milioane de locuitori.

În cursul serii de marţi, în ritm de concerte, defilări de modă sau scene de teatru, şeful statului francez va lansa oficial Sezonul culturilor africane, care va avea loc în Franţa în 2020.

Miercuri, după o întâlnire cu tineri antreprenori nigerieni, Macron va inaugura noua Alianţă Franceză a oraşului.

Tags: Abujaboko haramEmmanuel MacronfrantaG5 SahellagosmauritaniaMuhammadu BuhariNigeria
Categorii: Știrile zilei