Macron îndeamnă partidele franceze să tragă învăţăminte din prezenţa redusă la vot

Publicat:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat luni că toate partidele politice ar trebui să tragă învăţăminte din participarea redusă la alegerile regionale din Franţa, unde duminică a avut loc al doilea scrutin, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit sondajelor, prezenţa la vot a fost duminică de numai 35% în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului, în care atât partidul preşedintelui Emmanuel Macron, cât şi extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen nu au reuşit să câştige nici măcar o singură regiune.


Citeşte şi: Şi speriaţi şi cu banii luaţi! Doi nudişti au fugit de un cerb şi s-au rătăcit în pădure! Au fost amendaţi pentru nerespectarea carantinei!

În urmă cu o săptămână, 66,72% dintre francezii înscrişi pe listele electorale – adică mai mult de doi din trei alegători – nu au participat la vot în cadrul primului tur al alegerilor, potrivit Ministerului de Interne, ceea ce constituie un record pentru un scrutin de la începutul celei de-a V-a Republici, în 1958, până în prezent.

Conservatorul Xavier Bertrand şi-a consolidat cu toate acestea statutul de candidat de centru-dreapta cu cele mai mari şanse pentru a-i provoca pe Macron şi Le Pen la alegerile prezidenţiale de anul viitor, după ce a învins extrema dreaptă în nord ţării cu mai mult de 25 de puncte procentuale.

‘Rata de absenteism vorbeşte despre multe lucruri. Cu toţii trebuie să tragem învăţăminte’, i-a spus Macron lui Bertrand, preşedintele regiunii Hauts de France, în timp ce l-a felicitat pentru victoria la scrutin.

Citeşte şi: Moscova comentează caustic PIERDEREA unor secrete militare în UK: ‘Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată’

Macron a discutat cu Betrand în cadrul unei vizite la Douai, nordul Franţei, la un sit ce va adăposti o noua fabrică de baterii pentru maşini electrice.

Alegerile regionale au fost un eşec pentru partidul lui Emmanuel Macron, Republica în Marş (la République en Marche). Cincisprezece miniştri au concurat în cadrul alegerilor regionale, dar în pofida rezultatului slab al majorităţii nu se preconizează ‘nicio remaniere guvernamentală’, a declarat o sursă din cadrul executivului francez pentru Reuters. Doar ‘ajustări de la caz la caz, dacă este necesar’, a adăugat interlocutorul agenţiei britanice de presă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.