X

Macron îşi apără bilanţul în materie de siguranţă publică şi anunţă o creştere de buget

De două ori mai mulţi poliţişti în teren, mai bine instruiţi şi mai bine echipaţi, a promis luni candidatul la realegere Emmanuel Macron, care a anunţat o creştere a bugetului securităţii şi o generalizare a amenzilor forfetare pentru mici delicte, relatează AFP, potrivit agerpres.

Însă textul, care va fi prezentat în martie în Consiliul de miniştri, nu are nicio şansă să intre în vigoare înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie.

Citește și : Ministrul de externe al Iranului pleacă în China

Deşi candidata dreptei Valerie Pecresse a readus tema securităţii în centrul dezbaterilor campaniei prezidenţiale, Emmanuel Macron şi-a apărat la Nisa bilanţul în domeniu timp de aproape două ore şi şi-a detaliat proiectele de dincolo de 2022, fără a face referire la alegerile prezidenţiale.

Cele 15 miliarde de euro pe cinci ani, respectiv o creştere de 25% în raport cu bugetul actual, vor fi prevăzute într-un proiect de lege, a anunţat el în fostul spital Saint Roch, loc al unui viitor “hotel al poliţiilor”.

Dacă dreapta denunţă un “Waterloo în domeniul securităţii” în primul mandat al lui Macron, şeful statului francez susţine că în ultimii cinci ani şi-a respectat angajamentele şi a “reinvestit în securitate”, reamintind că a creat 10.000 de posturi în forţele de ordine şi că a reînnoit parcul de vehicule din 2017.

El a anunţat dublarea numărului de poliţişti “în teren până în 2030”, în special prin suprimarea sarcinilor conexe şi a reorganizărilor care ar urma să permită aducerea a “încă 3.000 de agenţi” pe străzi.

Vor fi astfel create 200 de brigăzi de jandarmerie în mediul rural, precum şi o “forţă de acţiune republicană pentru cartiere” în scopul “securizării” şi susţinerii acţiunilor de desfiinţare a punctelor în care au loc tranzacţii ilicite.

Emmanuel Macron a reamintit şi creşterea cu 30% a bugetului justiţiei în mandatul care s-a scurs şi a anunţat o generalizare a amenzilor forfetare pentru delictele sancţionate cu pedepse inferioare unui an de închisoare.

În plus, el a spus că vrea să tripleze la 300 de euro amenda pentru hărţuire stradală, să dubleze prezenţa poliţiei în transporturi şi să dubleze în cinci ani numărul de anchetatori dedicaţi violenţelor intrafamiliale, până la 4.000.

Citește și : Riabkov: SUA şi NATO s-ar putea confrunta cu o agravare a securităţii

Dreapta a denunţat un preşedinte “în campanie” prin vocea lui Eric Ciotti, deputat în departamentul Alpes-Maritimes şi mâna dreaptă a candidatei Les Republicains, Valerie Pecresse.

Candidata formaţiunii de extremă dreapta Rassemblement National, Marine Le Pen, l-a calificat pe Macron drept un “preşedinte al sălbăticirii”, referire la o afirmaţie a ministrului său de interne Gérald Darmanin care a suscitat polemici privind “sălbăticirea societăţii”, iar rivalul său Eric Zemmour l-a acuzat pe preşedinte că vrea un “stat obez şi neputincios”.

Tags: bugetEmmanuel MacronLes RepublicainsMarine Le PenSaint RochValérie Pécresse
Categorii: Diaspora