X

Macron îşi va exprima la vară punctul de vedere referitor la excluderea sportivilor ruşi de la JO de la Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, joi, că a vorbit cu Volodimir Zelenski despre o posibilă excludere a sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice de vară din 2024, de la Paris, reclamată de preşedintele ucrainean, precizând în acelaşi timp că personal se va pronunţa la “vară”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Am discutat, eu i-am explicat cum stau lucrurile”, a declarat preşedintele francez la sosirea la summitul european de la Bruxelles, la o zi după un dineu alături de şeful statului ucrainean la Paris.

Citește și : Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie la o defilare nocturnă

La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Zelenski i-a cerut lui Emmanuel Macron ca ruşii să fie excluşi de la viitoarele Jocuri Olimpice (26 iulie-11 august 2024), ca urmare a invadării Ucrainei de către trupele Moscovei în urmă cu aproape un an.

În ciuda apelurilor repetate de Kiev, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) îndeamnă federaţiile internaţionale să aibă în vedere participarea acestora “sub drapel neutru”.

Conform preşedintelui francez, poziţia CIO “nu acoperă perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice ce vor avea loc în Franţa”.

“În vară vom avea o clauză de revizuire pe care o vom aprecia în funcţie de circumstanţe şi în funcţie de se ce întâmplă pe teren”, a adăugat el.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024, în cazul participării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţia din capitala Franţei, informează Reuters.

Ucraina speră să-şi asigure sprijinul internaţional pe scară largă pentru interzicerea sportivilor din Rusia şi Belarus, după ce CIO a deschis uşa către posibilitatea ca aceştia să concureze sub drapel neutru la JO de la Paris.

Sportivii din Rusia şi ţara vecină Belarus, care a susţinut Moscova în invazia declanşată în Ucraina, în urmă cu un an, au fost interzişi de atunci din competiţiile internaţionale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut CIO să interzică Rusia de la Jocurile Olimpice, în timp ce comitetele olimpice ale statelor baltice şi nordice au anunţat că susţin Ucraina în acest demers.

Citește și : Directorul AIEA este aşteptat să vină la Moscova cu ‘idei noi’

CIO a precizat că un boicot ar reprezenta o încălcare a Cartei Olimpice, iar includerea ruşilor şi belaruşilor se bazează pe o rezoluţie a ONU împotriva discriminării în cadrul mişcării olimpice.

CIO a anunţat, luna trecută, că sportivii din Rusia şi Belarus ar putea fi autorizaţi să-şi câştige locurile la Jocurile Olimpice prin intermediul calificărilor asiatice şi participarea ca sportivi neutri, fără drapele şi imnuri naţionale.omitetului Internaţional Olimpic în această problemă.

Tags: CIOEmmanuel MacronkievVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora