X

Macron, Merkel și Juncker încearcă să dovedească unitatea europeană în fața lui Xi Jinping

Trei dintre cei mai importanţi lideri ai Uniunii Europene, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se întâlnesc marţi la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping într-o încercare de a-i prezenta o comunitate europeană unită în marile dosare internaţionale, comentează France Presse, potrivit agerpres.

‘Opţiunea evidentă şi raţiunea secolului al XXI-lea este aici, într-un parteneriat eurochinez puternic, definit pe baze clare, exigente şi ambiţioase’, a declarat luni Emmanuel Macron în finalul întâlnirii cu omologul său chinez la Palatul Elysee, lansând un apel la o Europă ‘unită’ în jurul ‘unei strategii coerente în dialogul cu China’.

Citeşte şi: Incidentul cu autobuzul deturnat în Milano reaprinde o discuţie privind cetăţenia acordată migranţilor

Miza acestei reuniuni de marţi dimineaţă (înainte de viitorul summit UE-China la 9 aprilie la Bruxelles) este dublă pentru bătrânul continent: de a se poziţiona în faţa Chinei ca un interlocutor credibil în încercarea de a o convinge să-şi canalizeze ambiţiile economice şi diplomatice spre regulile multilateralismului, iar, pe de altă parte, să încerce să unifice o Europă divizată în faţa apetitului Beijingului, pe care Comisia Europeană îl califică drept ‘un rival sistemic’.

‘Este necesar să consolidăm unitatea europenilor în raport cu marile puteri precum China sau Statele Unite. Pentru aceasta, vom acţiona în cadrul cuplului franco-german şi la nivelul UE’, a concluzionat o sursă de la preşedinţia franceză, adăugând că trebuie de asemenea de ‘construit cu China o agendă pozitivă, în special în domeniul climatului, în cadrul unui multilateralism în criză’.

UE se simte prinsă între un Donald Trump şi abordarea sa contractuală în relaţiile internaţionale, pe de o parte, şi expansiunea chineză, pe de altă parte, prin proiectul său de ‘Noul Drum al Mătăsii’ şi investiţiile sale masive în aproape întreaga lume şi în Europa, ca în Italia, ultima ţară care s-a lăsat sedusă.

‘Lumea traversează mutaţii fără precedent: China, Franţa şi Europa se află toate într-un moment crucial în dezvoltarea lor’, a declarat luni după-amiază Xi Jinping, în prima zi a vizitei sale oficiale în Franţa, după ce a trecut prin Italia şi Monaco.

În timp ce Franţa doreşte să pună lupta împotriva schimbărilor climatice în centrul acestei revitalizări a multilateralismului, Xi a declarat: ‘Am venit în Franţa cu dorinţa de a munci astfel încât parteneriatul nostru strategic global să fie în prim-planul provocărilor timpurilor noastre’.

De la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, lui Xi Jinping îi place să se prezinte ca un actor clasic în concertul naţiunilor. Liderul comunist a fost chiar aplaudat la forumul din Davos în 2016 de către crema liberalismului economic global.

Cu toate acestea, proiectul său de infrastructură de transport spre Vest, abordarea sa foarte bilaterală, negocierea cu fiecare ţară în parte şi investiţiile sale în active strategice, îngrijorează şi divizează Europa, unde China a investit cel puţin 145 miliarde de euro din 2010.

‘Europa are nevoie urgentă de o strategie pentru China, o strategie demnă de acest nume’, a declarat duminică comisarul european german Gunther Oettinger, adăugând că vede ‘cu îngrijorare că în Italia şi în alte ţări europene infrastructurile importante din punct de vedere strategic, cum ar fi reţelele de electricitate, liniile feroviare de mare viteză sau porturile nu se mai află în mâini europene, ci chineze’.

Citeşte şi: Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

‘Dacă unele ţări consideră că pot face afaceri bune cu chinezii, vor fi surprinse când îşi vor da seama că au devenit dependente’, a avertizat ministrul german de externe Heiko Maas.

Dar chinezii susţin dimpotrivă că investiţiile lor în ţările europene sunt favorabile unităţii Uniunii.

‘China va sprijini întotdeauna integrarea şi dezvoltarea europeană’, a declarat Xi.

‘Ţările care duc lipsă de un impuls economic, cum ar fi Portugalia, Italia sau Grecia, sunt marginalizate în integrarea economică regională. Cooperarea cu China le va ajuta să-şi recâştige vitalitatea economică şi să-şi facă auzită vocea în afacerile regionale’, notează ziarul chinez de limbă engleză Global Times. 

Tags: Angela MerkelChinaComisia Europeană (CE)Emmanuel MacronJean-Claude JunckerNoul Drum al MătăsiiUniunea Europeană (UE)Xi Jinping
Categorii: Diaspora