Macron: Noua Comunitate Politică Europeană trimite un mesaj de unitate

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi, la Praga, că noua Comunitate Politică Europeană (CPE) trimite un mesaj de ”unitate” într-un moment când continentul este zguduit de invazia rusă în Ucraina, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres

”Este aşadar un mesaj de unitate al Europei noastre”, a subliniat Macron la Castelul din Praga, unde are loc această reuniune inedită a 44 de ţări, printre care cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Şeful statului francez a insistat, printre altele, asupra ”solidarităţii europene” necesare pentru a face faţă crizei energetice.

El şi-a exprimat speranţa că noua comunitate va avea un impact durabil asupra viitorului Europei.

”Împărtăşim acelaşi spaţiu, adesea aceeaşi istorie, şi avem datoria de a scrie împreună viitorul nostru”, a spus Macron.

Noua grupare paneuropeană este o iniţiativă a lui Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene.

CPE include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Regatul Unit.

”Obiectivul este în primul rând să existe o înţelegere comună a situaţiei care afectează Europa, să construim o strategie comună şi să avem o conversaţie strategică”, a explicat preşedintele francez.

El a adăugat că speră ca CPE să se reunească la fiecare şase luni şi ca întâlnirile sale să dea naştere unor iniţiative comune.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a afirmat că reuniunea de la Praga va evidenţia izolarea internaţională a Rusiei din cauza războiului declanşat de aceasta contra Ucrainei vecine şi că este ”o cale de a căuta o nouă ordine fără Rusia”.

Nu este aşteptat niciun comunicat oficial la finalul summitului din capitala cehă; în marja acestuia vor avea loc numeroase întâlniri bilaterale între liderii participanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 21 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 21 iulie în Istorie 21 iulie este a 202-a zi a calendarului gregorian și a 203-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 21 iulie 2024

Horoscop 21 iulie 2024 Nativii din zodia Berbec au o zi favorabilă, în timp ce Taurii sunt surprinşi plăcut de vizita unor prieteni, potrivit...

10 ponturi pentru a scăpa de mâncat noaptea: te protejează de consumul excesiv de calorii, obezitate și boli cardiovasculare

10 ponturi pentru a scăpa de mâncat noaptea: te protejează de consumul excesiv de calorii, obezitate și boli cardiovasculare Nutriționiștii susțin că veți reuși să...

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice Marea Mediterană este mare supă toxică. Un raport din iulie 2024 al World Wide Fund...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.