X

Macron: Noua Comunitate Politică Europeană trimite un mesaj de unitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi, la Praga, că noua Comunitate Politică Europeană (CPE) trimite un mesaj de ”unitate” într-un moment când continentul este zguduit de invazia rusă în Ucraina, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres

”Este aşadar un mesaj de unitate al Europei noastre”, a subliniat Macron la Castelul din Praga, unde are loc această reuniune inedită a 44 de ţări, printre care cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Şeful statului francez a insistat, printre altele, asupra ”solidarităţii europene” necesare pentru a face faţă crizei energetice.

El şi-a exprimat speranţa că noua comunitate va avea un impact durabil asupra viitorului Europei.

”Împărtăşim acelaşi spaţiu, adesea aceeaşi istorie, şi avem datoria de a scrie împreună viitorul nostru”, a spus Macron.

Noua grupare paneuropeană este o iniţiativă a lui Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene.

CPE include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Regatul Unit.

”Obiectivul este în primul rând să existe o înţelegere comună a situaţiei care afectează Europa, să construim o strategie comună şi să avem o conversaţie strategică”, a explicat preşedintele francez.

El a adăugat că speră ca CPE să se reunească la fiecare şase luni şi ca întâlnirile sale să dea naştere unor iniţiative comune.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a afirmat că reuniunea de la Praga va evidenţia izolarea internaţională a Rusiei din cauza războiului declanşat de aceasta contra Ucrainei vecine şi că este ”o cale de a căuta o nouă ordine fără Rusia”.

Nu este aşteptat niciun comunicat oficial la finalul summitului din capitala cehă; în marja acestuia vor avea loc numeroase întâlniri bilaterale între liderii participanţi.

Tags: CPEEmmanuel MacronPragaucraina
Categorii: DiasporaPoliticăȘtirile zilei