Macron ‘nu este binevenit’ la Kinshasa

Publicat:

Emmanuel Macron “nu este binevenit în Republica Democrată Congo” (RDC) este mesajul transmis vineri de circa 20 de mişcări cetăţeneşti într-un comunicat difuzat cu o zi înainte de vizita la Kinshasa a preşedintelui francez, căruia congolezii îi cer să sancţioneze Rwanda pentru sprijinul pentru rebeliunea M23, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un alt text publicat în presă, circa 150 de ONG-uri “îl interpelează” pe Emmanuel Macron şi îşi precizează cererile: “condamnarea agresiunii” comise de Rwanda, “susţinerea apelului la sancţiuni” împotriva Kigali şi “sprijin pentru ca RDC să îşi organizeze apărarea legitimă”.


Citeşte şi: Capii filialei Gazprombank din Elveţia, chemaţi în justiţie în cazul violoncelistului rus Serghei Roldughin – Black News

Rebelii M23, care au pus mâna pe arme la sfârşitul lui 2021, au ocupat mari părţi din teritoriu în provincia Nord-Kivu, în estul RDC, şi rămân în ofensivă în ciuda unor iniţiative diplomatice lansate în încercarea de a rezolva conflictul.

Încă de la început, Kinshasa a acuzat Rwanda că susţine activ această rebeliune, lucru care este contestat de Kigali, dar confirmat de experţi ai ONU şi denunţat de mai multe ţări occidentale.

În decembrie anul trecut, guvernul francez a condamnat sprijinul Rwandei pentru M23, însă, pentru Kinshasa, nu este suficient. Parisul trebuie “să ia măsuri împotriva Rwandei”, a declarat miercuri seară purtătorul de cuvânt al guvernului, Patrick Muyaya.

În cursul dimineţii zeci de tineri au manifestat în faţa Ambasadei Franţei, afişând steaguri ruseşti peste bannere cu sloganuri ostile Franţei.

În comunicatul lor difuzat vineri, organizaţiile societăţii civile şi mişcările cetăţeneşti se distanţează de sloganurile proruse. “Acţiunile noastre nu trebuie în niciun caz interpretate ca un sprijin pentru alte puteri, precum Rusia sau China”, scriu ele.

Însă ele reproşează Franţei că nu a adoptat până acum “nicio sancţiune diplomatică şi cu atât mai puţin economică împotriva regimului de la Kigali” şi, în general, o acuză “că se ilustrează printr-o politică a dublei măsuri în faţa regimurilor autocratice, garanţi al Françafrique (relaţia Franţei cu fostele sale colonii africane, considerată de detractori ca fiind neocolonială – n.r.), care îşi menţin populaţia subjugată”.

Citeşte şi: Doi americani au fost arestaţi pentru exportul ilegal de tehnologie în Rusia – Black News

Joi, în Gabon, prima etapă a turneului său în Africa Centrală, Emmanuel Macron a spus că epoca Françafrique este “depăşită” şi că Franţa este de acum un “interlocutor neutru” pe continent.

Preşedintele francez s-a aflat vineri dimineaţă în Angola, iar în cursul după amiezii se va deplasa la Brazzaville, după care seara se va afla la Kinshasa, de cealaltă parte a fluviului Congo, unde va petrece întreaga zi de sâmbătă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.