X

Macron ‘nu-l cruţă’ pe Salvini: ‘Italia merită lideri care se ridică la importanţa funcţiei!’

Italia merită să aibă lideri care se ridică la importanţa funcţiei, a apreciat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, care l-a descris pe liderul Mişcării 5 Stele (M5S), Luigi Di Maio, drept ‘marele pierzător’ al recentei demisii a guvernului condus de Giuseppe Conte, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Coaliţia guvernamentală formată din M5S şi partidul de extremă dreapta Liga s-a destrămat marţi, după ce liderul Ligii, vicepremierul Matteo Salvini, a declarat guvernul nefuncţional, forţându-l astfel pe premierul Conte să demisioneze.

Citește și: Justin Trudeau: Canada ‘nu va ceda’ în fața Chinei

”Lecţia italiană este că atunci când cineva face o alianţă cu extrema dreaptă, în final va fi întotdeauna victorioasă extrema dreaptă. Cine este marele pierzător din ultima serie? Di Maio”, a declarat Macron miercuri, la Paris.

Întrebat dacă şi Salvini a avut de pierdut, şeful statului francez a răspuns: ”Poate, aşa sper”.

Citește și: Trump spune că ‘niciun președinte’ american nu a ajutat Israelul la fel de mult ca el

Emmanuel Macron a adăugat că este de partea preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, care în prezent poartă consultări cu toate partidele parlamentare pentru a vedea dacă poate fi formată o altă coaliţie guvernamentală.

Reprezentanţi ai M5S şi ai Partidului Democrat (centru-stânga) discută deschis despre formarea unei noi coaliţii guvernamentale la Roma, orientată mai spre centru şi cu poziţii mai pro-europene, scenariu în care partidul Liga, al lui Matteo Salvini, ar intra în opoziţie. 

Tags: Emmanuel MacronfrantaGiuseppe ConteitaliaLuigi Di MaioMatteo SalviniSergio Mattarella
Categorii: Diaspora