X

Macron pledează împotriva ‘hegemoniei’ şi ‘confruntării’ şi se declară în favoarea ‘stabilităţii’ în Asia-Pacific

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat vineri împotriva “hegemoniei” şi “confruntării” şi în favoarea “stabilităţii” în Asia-Pacific, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Nu credem în hegemonie, în confruntare. Credem în stabilitate, în inovaţie”, a spus el la Bangkok, la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Citește și: O rachetă nord-coreeană pare să fi căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei – Black News

Folosindu-se de o metaforă, el a afirmat că Asia-Pacific, scena unei rivalităţi tot mai mari între China şi SUA, trebuie să se bazeze pe puteri regionale, inclusiv Franţa, pentru a garanta acest echilibru.

“Suntem în junglă şi avem doi mari elefanţi tot mai nervoşi. Dacă devin extrem de nervoşi, ei vor începe să se războiască, iar asta ar fi o mare problemă pentru restul junglei”, a declarat Macron.

“Am avea nevoie de cooperarea altor animale, tigri, maimuţe etc.”, a subliniat el, stârnind râsetele audienţei.

Citeşte şi: ‘Mein Kampf’, ‘cadoul perfect’ de Crăciun în Noua Zeelandă – Black News

Macron a ridicat la rangul de prioritate strategică această zonă vastă care se întinde de la coastele Africii de Est până la coastele de vest ale Americii – de unde şi denumirea de Indo-Pacific – şi unde Franţa are numeroase teritorii şi spaţii maritime.

Franţa deţine mare parte din zona sa economică exclusivă (ZEE), a doua din lume, în jurul a şapte teritorii, de la Réunion la Noua Caledonie şi Tahiti, unde trăiesc 1,65 de milioane de locuitori.

Tags: APEC (Forumul de cooperare economică Asia-Pacific)BangkokEmmanuel Macronsummit APEC
Categorii: Știrile zilei