Macron promite o nouă ‘metodă’ la inaugurarea celui de-al doilea mandat

Publicat:

Emmanuel Macron a depus sâmbătă jurământul pentru cel de-al doilea mandat de președinte, promițând să conducă țara cu o “nouă metodă”, în timp ce rivalii săi politici au dat startul campaniei pentru alegerile legislative de luna viitoare, scrie Reuters, informează mediafax.

Într-o țară în care președinții sunt rareori realeși, Macron a obținut 58,5% din voturi în al doilea tur de scrutin în fața candidatei extremei drepte Marine Le Pen, în pofida unei opoziții puternice față de politicile sale pro-business și a unei propuneri de creștere a vârstei de pensionare.


Citește și : În plin război cu Ucraina, o expoziţie organizată la Moscova prezintă ‘cruzimea NATO’

Într-un discurs scurt, el a vorbit despre necesitatea de a inova într-o perioadă de provocări fără precedent pentru lume și pentru Franța și a afirmat că al doilea mandat va fi “nou” și nu doar o continuare a primilor cinci ani de mandat.

“Trebuie să inventăm împreună o nouă metodă, departe de tradiții și de rutine obosite, cu care să putem construi un nou contract productiv, social și ecologic”, a spus el, promițând să acționeze cu “respect” și “considerație”.

El a evidențiat amenințarea reprezentată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și preocupările globale legate de mediu.

Printre cei 500 de invitați prezenți s-au numărat foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, foștii prim-miniștri Edouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppe și Jean-Pierre Raffarin, precum și lideri religioși și alte personalități ale statului.

Stânga politică nou unită – o coaliție formată între Partidul Socialist al lui Hollande, partidul de stânga dură La France Insoumise (LFI), Verzii și Partidul Comunist – speră să îl priveze pe Macron de majoritate la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Partidele cândva dominante ale lui Hollande și Sarkozy – Socialiștii de stânga și Les Republicains de dreapta – au fost puternic slăbite în ultimii ani, în parte din cauza ascensiunii mișcării politice a lui Macron.

În timp ce începe campania pentru alegerile din iunie, Les Republicains ar urma, de asemenea, să organizeze sâmbătă o reuniune a consiliului național.

Macron va vizita luni Parlamentul European de la Strasbourg cu ocazia Zilei Europei.

Citește și : Autorităţile din Transnistria denunţă noi atacuri cu drone de origine necunoscută

În aceeași zi, pentru prima călătorie în străinătate de la învestirea sa, el se va îndrepta spre Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Noul mandat al lui Macron începe în mod oficial în seara zilei de 13 mai, iar premierul său, Jean Castex, rămâne deocamdată în funcție.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.