X

Macron salută un ‘pas spre mai multă pace’ soluţionând diferendul frontalier dintre Liban şi Israel

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a salutat sâmbătă “acordul istoric” soluţionând diferendul frontalier dintre Liban şi Israel care va permite extracţia de hidrocarburi în largul coastelor celor două ţări, un “pas important spre mai multă pace” în regiune, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Şeful statului – care a intervenit în negocieri – i-a felicitat pe premierul israelian, Yair Lapid, pe preşedintele Libanului, Michel Aoun, şi pe premierul libanez, Najib Mikati, cu care a vorbit la telefon, pentru “eforturile şi determinarea lor” în acest sens, a afirmat Palatul Elysée într-un comunicat.

Citește și : Şefa diplomaţiei germane atrage atenţia că Rusia i-ar putea folosi pe refugiaţi ca armă

“Acesta este fără îndoială un pas important spre mai multă pace pentru Israel, pentru Liban şi pentru toate ţările şi popoarele din regiune”, a continuat preşedinţia Franţei.

“El va contribui la stabilitatea Orientului Mijlociu şi la securitatea Israelului şi a Libanului” şi “ar urma să contribuie, de asemenea, la prosperitatea ambelor ţări”, a subliniat Palatul Elysee, în condiţiile în care Libanul se confruntă cu o gravă criză economică.

“Oferă un exemplu pentru regiune despre ceea ce poate produce pozitiv o dorinţă comună de a obţine un rezultat în contextul unei negocieri exigente şi respectuoase”, a menţionat comunicatul.

Cei trei lideri “i-au mulţumit şefului statului pentru contribuţia sa şi a Franţei la încheierea acestui acord”, a mai scris preşedinţia franceză.

După negocieri intense sub egida Statelor Unite, Israelul a anunţat marţi încheierea acordului pentru a delimita frontiera maritimă cu Libanul – în contextul în care aceste două ţări se află oficial în război – şi a înlătura obstacolele din calea exploatării zăcămintelor de gaze din Mediterana de Est.

Citește și : Rusia folosește violul și violența sexuală ca ‘strategie militară’ în Ucraina (trimis ONU)

Preşedintele american, Joe Biden, a salutat atunci o un “progres istoric” şi a cerut tuturor părţilor “să lucreze pentru a pune în aplicare acordul”. El i-a mulţumit, de asemenea, omologului său francez pentru “sprijinul său în negocieri”.

La rândul său, Emmanuel Macron “a salutat medierea Statelor Unite”. Franţa va participa “pe deplin” la punerea în practică a acordului, a adăugat Palatul Elysée, citat de France Presse.

Tags: Emmanuel MacronhidrocarburiisraelLiban
Categorii: DiasporaSinteze