Macron se declară hotărât să menţină ‘prietenia şi alianţa’ franco-germană

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat joi hotărât să menţină ”prietenia şi alianţa” franco-germană, într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări trec printr-o perioadă dificilă ce a condus la amânarea consiliului de miniştri franco-german, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Dorinţa mea rămâne să menţin unitatea europeană şi de asemenea prietenia şi alianţa între Germania şi Franţa”, a declarat Macron la sosirea la Bruxelles pentru summitul european ce este axat pe tema creşterii preţurilor la energie.


Citește și : SUA: Val de inculpări în urma unor transferuri de tehnologie în Rusia

”Avem însă mult de lucru”, a recunoscut totuşi preşedintele francez, care înaintea începerii summitului are o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz.

”Cred că întotdeauna este mai bine să ne consultăm, să ne coordonăm”, a mai spus Macron, după ce divergenţele acumulate în relaţiile dintre Paris şi Berlin au condus la amânarea pentru luna ianuarie a consiliului de miniştri franco-german ce era prevăzut să se desfăşoare pe 26 octombrie la Fontainebleau.

”Mereu am considerat că datoria mea este de a face totul pentru a găsi căile către acord între Germania şi Franţa, care să permită apoi construirea acordurilor europene”, a explicat în continuare preşedintele francez.

În urma bulversărilor create de războiul din Ucraina, propunerile privind acţiunile de urmat în criza energetică, cooperarea militară sau proiectele comune în producţia de armament au relevat puncte de fricţiune între cele două ţări.

Citește și : Liz Truss îşi anunţă demisia din funcţia de premier după 45 de zile de mandat

De pildă, Franţa a insistat asupra concertării şi solidarităţii europene după ce Germania a anunţat un plan de 200 de miliarde de euro pentru a-şi susţine companiile şi populaţia în faţa creşterii preţurilor la energie, măsură care conform criticilor ei poate distorsiona concurenţa în interiorul UE.

Un alt exemplu este susţinerea de către Berlin a relansării proiectului unui gazoduct care leagă Spania de Germania, iniţiativă respinsă de Paris.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.