X

Macron şi premierul israelian Lapid sunt gata să colaboreze pe dosarul iranian

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi noul premier israelian Yair Lapid şi-au exprimat marţi dorinţa de a colabora pentru a contracara ambiţiile regionale ale Iranului şi pentru a promova un acord privind gazele între Israel şi Liban, transmite AFP, potrivit agerpres

Cei doi lideri au evidenţiat diferenţele cu privire la acordul nuclear internaţional din 2015 pe care europenii încearcă să-l salveze, dar pe care Israelul îl consideră total ineficient.

Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

“Iranul refuză în continuare să profite de oportunitatea care i se oferă pentru a încheia un acord bun (…) Vom continua, în strânsă coordonare cu partenerii noştri, toate eforturile pentru a încerca să-i facem să fie rezonabili”, i-a comunicat preşedintele Macron premierului Lapid.

Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump. Din aprilie 2021 au loc negocieri indirecte sub egida Uniunii Europene pentru revenirea Washingtonului în acord şi readucerea Iranului la respectarea angajamentelor asumate prin acest pact în schimbul ridicării sancţiunilor americane împotriva Teheranului.

Israelul încearcă, la rândul său, să convingă statele occidentale părţi la acest acord, printre care şi Franţa, să nu salveze acest acord.

Preşedintele francez a insistat încă o dată asupra necesităţii de a “finaliza (acordul) cu negocieri şi mai puternice privind activităţile balistice şi regionale” ale Iranului, a cărui influenţă se extinde de la Liban până în Yemen, prin sprijinul său deschis sau presupus pentru miliţii locale.

Premierul Lapid a subliniat convergenţa de opinii cu preşedintele Macron asupra necesităţii de a răspunde ameninţării reprezentate, potrivit acestuia, de Iran în Orientul Mijlociu.

“În 2018 aţi fost primul lider mondial care a vorbit despre necesitatea unui acord nou, mai eficient, cu Iranul (…) Aveaţi dreptate”, a spus premierul israelian într-o luare de cuvânt la Palatul Elysée.”Situaţia actuală nu poate continua. Va duce la o cursă a înarmărilor în Orientul Mijlociu care va ameninţa pacea mondială”.

Într-o deplasare în Grecia, ministrul israelian al apărării Benny Gantz a acuzat Iranul că “s-a mutat metodic în Marea Roşie”, unde, susţine acesta, serviciile de informaţii israeliene au identificat patru nave de război iraniene în ultimele luni.

Oficialii israelieni se tem, de asemenea, că ridicarea sancţiunilor va permite Iranului să îşi “umple cuferele” pentru a-şi spori ajutorul pentru aliaţii săi de la graniţele Israelului, precum Hezbollah-ul libanez sau Hamas-ul palestinian.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

 

Înainte de a pleca la Paris, premierul israelian indicase că doreşte să îi ceară preşedintelui Macron să intervină pentru a salva discuţiile legate de zăcămintele de gaze dintre Liban şi Israel, în contextul în care Franţa, fostă putere colonială, menţine legături puternice cu Beirutul.

“Cele două ţări au interes să ajungă la un acord care să permită exploatarea energiei în beneficiul celor două popoare”, a răspuns preşedintele francez.

“Unul dintre factorii cheie pentru stabilizarea Libanului este ca acesta să devină exportator de gaze şi asta înseamnă încheierea discuţiilor cu noi. Guvernul libanez are un acord cu compania franceză Total, ceea ce face Franţa un actor în această problemă”, a declarat pentru AFP un înalt oficial israelian după întâlnirea Lapid-Macron.

Libanul şi Israelul, ţări vecine încă în stare de război oficial, au început în octombrie 2020 negocieri fără precedent sub egida Washingtonului pentru delimitarea graniţei maritime în scopul de a înlătura obstacolele din calea prospectării hidrocarburilor. Discuţiile au fost însă suspendate în mai 2021 din cauza unor dispute vizând suprafaţa zonei în litigiu.

Tags: Emmanuel MacronIranisraelLibanYair Lapid
Categorii: DiasporaSinteze