Macron şi Sanchez semnează un ‘tratat de prietenie şi cooperare’ şi pledează pentru un răspuns european ‘voluntarist’ la subvenţiile SUA

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi-au afişat joi viziunea comună în ce priveşte necesitatea unui ‘răspuns foarte voluntarist’ la subvenţiile masive din planul american de investiţii în tranziţia energetică al preşedintelui Joe Biden, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Suntem şi unul, şi celălalt conştienţi de faptul că trebuie reacţionat în manieră foarte voluntaristă’, pentru a ‘da un mesaj foarte clar firmelor noastre’, a declarat Macron în faţa presei cu ocazia unui summit franco-spaniol la Barcelona.


Citește și : Joe Biden SE PRĂBUŞEŞTE în sondajele din America

‘Europa traversează un moment dificil din cauza războiului (din Ucraina – n.red.), dar şi din cauza unor decizii comerciale luate de aliaţii Europei precum Statele Unite’, a subliniat Sanchez la rândul său.

‘Salutăm faptul că Statele Unite intră într-o tranziţie verde, dar trebuie găsit un acord pentru ca acest angajament în tranziţia verde să nu însemne dezindustrializarea Europei’, a adăugat el.

Planul de investiţii al preşedintelui american (Inflation Reduction Act, IRA), ce prevede ajutoare masive pentru companiile implantate în SUA în sectorul vehiculelor electrice sau al energiilor regenerabile, provoacă mari îngrijorări în UE.

Europenii încearcă în prezent să obţină derogări de la planul american, iar Macron caută să-şi convingă partenerii de importanţa adoptării unui plan european la fel de amplu, despre care va vorbi duminică cu cancelarul german Olaf Scholz.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a dat asigurări săptămâna trecută la Madrid că ‘lucrează’ la ‘măsuri comparabile’ cu subvenţiile americane, pentru protejarea industriei europene în faţa riscului de ‘distorsionare’ a concurenţei.

Citește și : Letonia trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană Stinger

Macron şi Sanchez au semnat joi, la Barcelona, un ‘tratat de prietenie şi cooperare’, care aduce relaţia dintre Paris şi Madrid la cel mai înalt nivel, într-o perioadă în care cuplul franco-german traversează o fază dificilă.

Tratatul prevede o întărire a relaţiilor bilaterale în domeniile migraţiei, apărării, energiei, tineretului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.