Macron îşi ţine promisiunea electorală şi va introduce ‘Serviciul naţional universal’

Publicat:

‘Serviciul naţional universal’ în Franţa, promis în campanie de Emmanuel Macron, va fi ‘obligatoriu’, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Va fi universal, se va referi la întreaga grupă de vârstă şi va fi obligatoriu’, a declarat Benjamin Griveaux la Radio classique şi postul de televiziune Paris premiere.


Citeşte şi: Un post de radio creştin a fost închis din cauza unor declaraţii misogine: ‘Femeile sunt creaturi periculoase ale răului’

În timp ce Franţa a eliminat serviciul militar în 1997, Emmanuel Macron a promis în campania prezidenţială să restabilească ‘serviciul naţional obligatoriu şi universal’ de o lună şi pentru toţi cei din aceeaşi categorie de vârstă, ceea ce înseamnă între 600.000 şi 800.000 de tineri pe an.

Devenit preşedinte, Macron şi-a reiterat promisiunea. ‘Nu este vorba de reinventarea serviciului militar’, ci de a oferi ‘tinerilor în Franţa cauze de a apăra, de a se angrena în domeniul social, ecologic, cultural’, a explicat el la sfârşitul lunii ianuarie.

Dar proiectul, ale cărui contururi urmează să fie trasate, a provocat dezacorduri şi confuzie în cadrul guvernului.

Vineri, ministrul apărării francez, Florence Parly, a declarat că serviciul naţional ‘nu va avea probabil un caracter obligatoriu în sensul că jandarmii ar veni să-i caute pe refractari’.

Două zile mai târziu, ministrul de interne Gérard Collomb s-a declarat favorabil serviciului naţional ‘obligatoriu’.

Citeşte şi: Doi poliţişti din Baltimore, găsiţi vinovaţi de jafuri şi corupţie

Luni, preşedintele Comisiei de apărare din Adunarea Naţională (parlamentul), Jean-Jacques Bridey, a subliniat că acesta ‘nu poate fi făcut obligatoriu pentru adulţi’ din motive juridice, evocând posibilitatea unei ‘contestări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului’ (CEDO).

Dincolo de aspectul obligatoriu sau nu al acestui serviciu, proiectul Palatului Elysee suscită de asemenea îndoieli din cauza costului său ridicat, fiind estimat între două şi trei miliarde de euro pe an, şi a capacităţii de primire în armată, redusă de la eliminarea serviciului militar în 1997.

Un raport parlamentar pe această temă va fi prezentat la 21 februarie. Preşedintele Emmanuel Macron a dat dispoziţie ca un grup de lucru să prezinte concluzii în acest sens în aprilie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.