Macron urmează să anunţe joi închiderea celebrei Ecole Nationale d’Administration

Publicat:

Preşedintele francez, Emanuel Macron, urmează să anunţe joi închiderea celebrei Ecole Nationale d’Administration (ENA – şcoala naţională de administraţie), o şcoală de elită care a format mulţi dintre preşedinţii, ambasadorii şi liderii de afaceri ai ţării, a informat presa franceză, potrivit agerpres.  

Desfiinţarea a ceea ce pentru unii în Franţa a devenit un simbol al inegalităţii de şanse face parte din efortul preşedintelui pentru o societate mai echitabilă. Macron însuşi a studiat acolo, scrie Reuters.


Citește și : Merkel și Putin, ÎNGRIJORAȚI de escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei

O nouă şcoală va fi creată în loc, cu reguli remaniate pentru recrutare şi acces la cele mai înalte niveluri ale funcţiei publice.

Postul de radio francez Europe 1 a relatat că este de aşteptat ca Macron să anunţe decizia într-o întâlnire virtuală, cu ocazia Convenţiei manageriale de stat organizată de guvern, care va reuni prefecţi, ambasadori, şefi ai administraţiilor centrale sau rectori, la doi ani după ce a spus pentru prima dată că intenţionează să închidă prestigioasa sa alma mater.

Şcoala postuniversitară a fost înfiinţată în 1945 de Charles de Gaulle pentru a forma o elită administrativă postbelică provenită din toate clasele sociale, dar s-a transformat de-a lungul vremii într-o instituţie mai degrabă elitistă, câştigându-şi reputaţia de a selecta candidaţi din eşaloanele sociale superioare şi de a fi deconectată de realitate – o imagine pe care s-a străduit să o redreseze.

Cu sediul la Strasbourg, ENA a pregătit patru din ultimii şase preşedinţi ai Franţei, opt prim-miniştri, dar şi un număr de miniştri şi lideri ai unor mari companii franceze precum Orange, Societe Generale Bank şi grupul de retail Carrefour.

Citește și :Bulgaria își REDESCHIDE școlile

Macron a spus că doreşte să creeze un sistem mai meritocratic. Luna trecută, el a anunţat un proces special de intrare în şcolile de elită din Franţa pentru studenţii proveniţi din medii defavorizate care au nevoie de burse.

Directorul ENA, Patrick Gerard, a recunoscut lipsa de diversitate a şcolii, dar a spus că nu este singura responsabilă. “ENA nu poate fi acuzată de toate relele”, a declarat el pentru revista L’Express în octombrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.