X

Macron vrea o ‘suveranitate reinventată’ a Europei

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a pledat marţi, la Strasbourg, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului European, pentru ”apărarea în mod ferm” a unei ”suveranităţi europene reinventate” în faţa tentaţiei ”autoritare” în unele ţări ale Uniunii Europene, relatează AFP, potrivit agerpres.

În discursul său, Macron a făcut o trecere în revistă a principalelor puncte pe care le consideră necesare pentru o integrare mai profundă a UE în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească în luna martie 2019 blocul comunitar. Printre temele principale s-au aflat o nouă impozitare a afacerilor digitale, mai mult sprijin pentru refugiaţi, o cooperare mai strânsă în domeniul apărării şi o abordare comună mai puternică a funcţionării monedei unice europene.

Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

”Vreau să aparţin unei generaţii care a decis să-şi apere ferm democraţia (…) Nu voi ceda niciunei fascinaţii pentru regimurile autoritare”, a spus Macron în discursul său. ”Nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnambuli”, a adăugat el.

El le-a cerut europenilor să-şi apere modelul de democraţie liberală în faţa regimurilor autocrate în creştere în întreaga lume şi a ”democraţiilor iliberale” din interiorul Uniunii Europene, menţionează Reuters.

”În faţa autoritarismului, răspunsul nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei”, a declarat Macron în faţa Parlamentului European, o referire voalată la guvernele din Polonia şi Ungaria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut de asemenea crearea unui program european pentru finanţarea autorităţilor locale care primesc şi integrează refugiaţi, relatează dpa.

Macron a apreciat că integrarea europeană este singurul mod de a redobândi suveranitatea în faţa unor provocări globale precum migraţia, schimbările climatice, extinderea pieţei digitale şi creşterea regimurilor autoritare.

”În această lume şi în acest moment dificil, democraţia europeană este, şi cred profund aceasta, cea mai bună şansă a noastră”, a declarat Macron în faţa deputaţilor europeni.

Citeşte şi: Raul Castro se pregăteşte să predea ştafeta unei noi generaţii la conducerea Cubei

Parlamentul European ar trebui să facă progrese în domenii precum migraţia, impozitarea afacerilor digitale şi reformarea zonei euro înainte de finalul acestui mandat al său, în 2019, a argumentat Macron.

El a propus o deblocare a dezbaterii privind relocarea refugiaţilor din state cu un număr mare de refugiaţi în unele mai puţin afectate de mişcările migratorii precum şi cu privire la controversatul ”Regulament Dublin” potrivit căruia statul în care un solicitant de azil a sosit pentru prima dată este răspunzător pentru soluţionarea cererii de azil a acestuia.

Dar Parlamentul ar trebui, de asemenea, ‘să depăşească această dezbatere, prin construirea solidarităţii interne şi externe de care are nevoie Europa noastră’, a subliniat Macron.

‘Prin urmare, propun crearea unui program european care să ofere direct asistenţă financiară autorităţilor locale care primesc şi integrează refugiaţi’, a spus el.

În pofida lipsei de consens, UE a adoptat în 2015 un plan excepţional de “relocare” a refugiaţilor din Italia şi Grecia, inclusiv cote obligatorii de primire, sosire şi pe care mai multe ţări din Est au refuzat să-l aplice.

Vezi şi: O prostituată de lux, care ameninţa cu dezvăluiri explozive, este judecată în Thailanda

Parlamentul ar trebui, de asemenea, să aprobe o propunere interimară pentru impunerea de taxe marilor companii digitale ”pentru a pune capăt celor mai şocante excese”, a argumentat Macron.

Începând cu anul 2019, ar trebui să fie pusă în aplicare o foaie de parcurs pentru reformarea zonei euro, inclusiv o ”capacitate bugetară care să favorizeze stabilitatea şi convergenţa” în zonă.

Emmanuel Macron le-a cerut de asemenea europenilor să nu se replieze în naţionalism, ci să construiască Uniunea Europeană ca un bastion pentru democraţia liberală împotriva unei lumi dezordonate şi periculoase.

Adresându-se Parlamentului European la Strasbourg, şeful statului francez, în vârstă de 40 de ani, a fost aplaudat de majoritatea parlamentarilor, după ce a condamnat creşterea ”democraţiilor iliberale” chiar şi în cadrul UE. Eurodeputaţi naţionalişti din Franţa, Marea Britanie şi din alte ţări nu au reacţionat însă la aceste declaraţii.

“Naţionalismul egoist” a câştigat teren, a avertizat Macron, referindu-se la o atmosferă de “război civil” în Europa. Dar a fost o iluzie, a susţinut el, să se spună că o revenire la suveranitatea naţională în detrimentul puterilor comune ale UE ar oferi o asigurare pe care alegătorii au dorit-o într-o lume a puterilor autoritare – o aparentă referire la state precum Rusia sau China – şi la puternicele companii multinaţionale.

Cerând colegilor săi europeni să-i urmeze exemplul prin lansarea unui dialog public privind viitorul Europei, Macron a subliniat că UE are nevoie de reformă pentru a întări ceea ce el a numit ‘suveranitatea europeană’ în întreaga lume.

Cu aproape un an înainte de alegerile pentru Parlamentul European, preşedintele francez a deplâns faptul că mai puţin de jumătate dintre cetăţenii UE s-au prezentat la vot.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marţi angajamentul preşedintelui francez faţă de Uniunea Europeană. ”Doresc să-mi exprim emoţia şi prietenia, când îl aud pe preşedintele francez adresându-se în acest mod. Adevărata Franţă s-a întors”, a declarat Juncker în Parlamentul European, după discursul rostit de Macron. 

 

Tags: Emmanuel MacronfrantaJean-Claude JunckerParlamentul EuropeanPoloniaUngariaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora