X

Madrid: “Alegerile” sunt “unica soluţie posibilă” pentru depăşirea crizei în Venezuela

“Alegerile” sunt “unica soluţie posibilă” pentru depăşirea crizei în Venezuela după autoproclamarea miercuri a lui Juan Guaido drept “preşedinte” interimar, a declarat joi ministrul spaniol de externe Josep Borrell, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Situaţia s-a schimbat radical. Există morţi, a existat o acţiune violentă. Nu putem fi aşa cum eram înainte de ziua de ieri”, a declarat Borrell în faţa presei la Madrid.

Citește și : Australia: Recorduri de temperatură de aproape 50 de grade Celsius şi bere gratis pentru turişti

“Trebuie să evităm ca lucrurile să se înrăutăţească şi aceasta necesită, fără nicio îndoială, un proces de intervenţie pentru a garanta unica ieşire posibilă care sunt alegerile”, a adăugat el, referindu-se la poziţia europeană exprimată miercuri seara şi refuzând să spună dacă Spania este în favoarea unei recunoaşteri a lui Juan Guaido.

“Avem o opinie, dar nu este locul de a o exprima într-o conferinţă de presă”, a insistat el, afirmând că “în acest moment, cel mai important este să se meargă spre alegeri”.

“Trebuie să lucrăm cu Uniunea Europeană pentru a vedea în ce manieră, dar este evident că va trebui să existe contacte cu regimul venezuelean”, a spus ministrul, adăugând:”Credeţi că asta se face ignorând realitatea? Realitatea este ceea ce este, trebuie lucrat în funcţie de ea”.

Afişând prudenţă, ministrul spaniol a ţinut să amintească că în Venezuela există 200.000 de cetăţeni spanioli şi “pentru noi, aceasta este important”.

Citește și : Emmanuel Macron salută „curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor”

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a invitat în numele statelor membre să fie ascultată “vocea” poporului din Venezuela şi a cerut alegeri “libere”, fără a urma în acest stadiu SUA, care l-au recunoscut pe Juan Guaido ca “preşedinte”. Acesta, şef al legislativului de la Caracas, s-au autoproclamat miercuri “preşedinte” interimar al Venezuelei.

Tags: alegeriJosep BorrellJuan GuaidomadridVenezuela
Categorii: Diaspora