Madrid: Puigdemont nu poate rezolva criza doar prin convocarea alegerilor

Publicat:

Liderul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, nu poate soluţiona criza politică cu Madridul doar prin convocarea alegerilor regionale, a declarat marţi ministrul justiţiei din Spania, Rafael Catala, informează Reuters, potrivit agerpres.

Madridul a anunţat că va impune administrarea directă a Cataloniei pentru a contracara aspiraţiile ei la independenţă declarate ilegale de Curtea Constituţională, invocând măsuri pe care nu le-a mai folosit niciodată până acum pentru a demite guvernul regional şi a forţa organizarea de alegeri.


Citeşte şi: Grecia rămâne fără ştiri două zile. Reporterii au intrat în GREVĂ

Senatul are programat vineri votul pentru implementarea administrării directe.

“Când guvernul propune o opţiune atât de extremă ca articolul 155 (din Constituţia Spaniei n.r.) este pentru că noi considerăm că Puigdemont nu şi-a îndeplinit serios obligaţiile”, a declarat ministrul justiţiei Rafael Catala într-un interviu radiofonic.

“Nu totul se rezolvă doar prin convocarea de alegeri”, a notat el.

Secesioniştii din regiune afirmă că un vot privind independenţa la 1 octombrie – evitat în mare parte de catalanii care doresc ca regiunea să rămână parte a Spaniei – le-a oferit mandatul pentru a pretinde independenţa, potrivit Reuters.

Parlamentul catalan se va reuni joi pentru a se pune de acord asupra unui răspuns pe care îl va da Madridului, ceea ce mulţi observatori afirmă că ar putea deschide calea de declarare oficială a independenţei.

Citeşte şi: Jurnalista înjunghiată în Rusia rămâne la Reanimare. Kremlinul vine cu precizări – VIDEO

Au existat speculaţii că însuşi liderul catalan ar putea convoca alegeri, o acţiune văzută de unii ca o încercare de a face o concesie guvernului central.

Catala a mai spus că, dacă Puigdemont ar apărea în faţa Senatului spaniol, ar fi un pas pozitiv în găsirea unei soluţii la conflict.

Guvernul a refuzat să se întâlnească cu liderul catalan până când acesta nu va renunţa la apelul pentru independenţă şi Catala a declarat că orice apariţie a lui Puigdemont trebuie să aibă loc într-un cadru legal şi constituţional.

“Dacă apariţia lui se încadrează în limitele Constituţiei şi ale legii (…), ne-ar plăcea sa fie aşa. Dar dacă este doar pentru a-şi ratifica poziţia cu privire la independenţa Cataloniei, din păcate nu putem continua decât cu măsurile deja stabilite de guvern”, a remarcat Catala.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.