X

Madrid: Puigdemont nu poate rezolva criza doar prin convocarea alegerilor

Liderul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, nu poate soluţiona criza politică cu Madridul doar prin convocarea alegerilor regionale, a declarat marţi ministrul justiţiei din Spania, Rafael Catala, informează Reuters, potrivit agerpres.

Madridul a anunţat că va impune administrarea directă a Cataloniei pentru a contracara aspiraţiile ei la independenţă declarate ilegale de Curtea Constituţională, invocând măsuri pe care nu le-a mai folosit niciodată până acum pentru a demite guvernul regional şi a forţa organizarea de alegeri.

Citeşte şi: Grecia rămâne fără ştiri două zile. Reporterii au intrat în GREVĂ

Senatul are programat vineri votul pentru implementarea administrării directe.

“Când guvernul propune o opţiune atât de extremă ca articolul 155 (din Constituţia Spaniei n.r.) este pentru că noi considerăm că Puigdemont nu şi-a îndeplinit serios obligaţiile”, a declarat ministrul justiţiei Rafael Catala într-un interviu radiofonic.

“Nu totul se rezolvă doar prin convocarea de alegeri”, a notat el.

Secesioniştii din regiune afirmă că un vot privind independenţa la 1 octombrie – evitat în mare parte de catalanii care doresc ca regiunea să rămână parte a Spaniei – le-a oferit mandatul pentru a pretinde independenţa, potrivit Reuters.

Parlamentul catalan se va reuni joi pentru a se pune de acord asupra unui răspuns pe care îl va da Madridului, ceea ce mulţi observatori afirmă că ar putea deschide calea de declarare oficială a independenţei.

Citeşte şi: Jurnalista înjunghiată în Rusia rămâne la Reanimare. Kremlinul vine cu precizări – VIDEO

Au existat speculaţii că însuşi liderul catalan ar putea convoca alegeri, o acţiune văzută de unii ca o încercare de a face o concesie guvernului central.

Catala a mai spus că, dacă Puigdemont ar apărea în faţa Senatului spaniol, ar fi un pas pozitiv în găsirea unei soluţii la conflict.

Guvernul a refuzat să se întâlnească cu liderul catalan până când acesta nu va renunţa la apelul pentru independenţă şi Catala a declarat că orice apariţie a lui Puigdemont trebuie să aibă loc într-un cadru legal şi constituţional.

“Dacă apariţia lui se încadrează în limitele Constituţiei şi ale legii (…), ne-ar plăcea sa fie aşa. Dar dacă este doar pentru a-şi ratifica poziţia cu privire la independenţa Cataloniei, din păcate nu putem continua decât cu măsurile deja stabilite de guvern”, a remarcat Catala.

Tags: Carles PuigdemontcataloniaCurtea ConstitutionalaindependentamadridRafael Catalaspania
Categorii: Diaspora