Madridul ameninţă că sâmbătă VA SUSPENDA autonomia Cataloniei

Publicat:

Guvernul spaniol a anunţat joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, estimând că liderul separatist catalan Carles Puigdemont nu a restaurat ordinea în regiune, ci a aprofundat şi mai mult o criză care ameninţă stabilitatea Spaniei, relatează AFP, conform agerpres.

“Dacă guvernul central persistă în a împiedica dialogul şi continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda – dacă va considera oportun – la votarea unei declaraţii oficiale de independenţă, care nu a fost votată în 10 octombrie”, a scris joi Carles Puigdemont într-o scrisoare adresată şefului executivului spaniol Mariano Rajoy, în răspuns la cel de-al doilea ultimatum al guvernului, care îi cerea să renunţe oficial la demersurile pentru proclamarea independenţei.


În mesajul său, liderul catalan a lăsat guvernului central alegerea de a lua în calcul faptul că a afirmat mult mai clar că nu a fost pronunţată, în această etapă, o declaraţie de independenţă a regiunii şi de a considera că aceasta deschide calea spre o aplanare a tensiunilor, pentru a reveni asupra ameninţării cu suspendarea autonomiei, comentează AFP.

Citeşte şi: Guvernul de la Madrid INVOCĂ Articolul 155 şi va ridica autonomia Cataloniei

“Guvernul spaniol îşi va continua demersurile prevăzute de art.155 al Constituţiei pentru a restaura legalitatea” în Catalonia, constatând “refuzul” lui Puigdemont de a răspunde cererilor sale, afirmă comunicatul Madridului, care anunţă şi convocarea pentru sâmbătă a unei reuniuni extraordinare de guvern pentru a iniţia acest proces.

Deşi tonul comunicatului sună foarte ferm, mesajul lasă totuşi încă două zile pentru eventuale tratative.

Anterior, renumita publicaţie catalană La Vanguardia sublinia “responsabilitatea istorică” a lui Carles Puigdemont, implorându-l să aleagă opţiunea pe care i-o propunea guvernul central încă de miercuri: convocarea alegerilor regionale anticipate pentru a reporni de la zero. “Nu există demnitate în suicidul colectiv, mai ales dacă unul singur decide şi toţi suferă”, a scris publicaţia.

În această regiune, care are o limbă şi o cultură proprii, mândră de autonomia sa, o suspendare a autonomiei ar putea declanşa o “confruntare civilă”, avertizase La Vanguardia.

Citeşte şi: Puigdemont ameninţă că va proclama INDEPENDENŢA Cataloniei, dacă Madridul suspendă autonomia regiunii

Liderii catalani consideră că referendumul privind autodeterminarea pe care l-au organizat la 1 octombrie, în pofida interdicţiei justiţiei, le conferă un “mandat popular” pentru a declara independenţa.

Potrivit cifrelor anunţate, neverificabile, susţinătorii lui “Da” au câştigat cu 90% în condiţiile unei participări de 43% a electoratului. Dar societatea catalană este profund divizată, aproape în părţi egale, cu privire la această problemă.

O soluţie pentru a depăşi acest blocaj, evocată miercuri de numeroase canale media, ar fi fost convocarea unor alegeri regionale anticipate. “Dacă el (Carles Puigdemont) convoacă alegeri, acestea ar putea fi considerate ca o revenire la legalitate”, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

Dar această soluţie nu a fost abordată joi, conform deputatului catalan Joan Tarda, din partidul ERC (Stânga Republicană a Cataloniei).

Citeşte şi: Ea este cea care vrea să îi ia locul lui Putin. Este denumită ‘Paris Hilton a Rusiei’

Pare dificil să se refacă încrederea şi dialogul între Barcelona şi Madrid, aşa cum cer instituţiile europene, dar şi numeroşi catalani din ambele tabere, până şi puternicul club de fotbal FC Barcelona. Guvernul spaniol consideră că separatiştii sunt “în afara legii” şi refuză să discute cu aceştia atât timp cât ei nu fac un pas înapoi. “Nu se poate dialoga cu cei care încalcă legea şi Constituţia”, a insistat Mariano Rajoy miercuri în faţa deputaţilor.

Carles Puigdemont, separatist dintotdeauna şi sosit la putere la începutul anului 2016 cu promisiunea de a obţine independenţa, este la rândul său supus presiunilor din toate părţile. Susţinătorii lui îl incită să nu dea înapoi, întărâtaţi şi de plasarea în detenţie provizorie marţi la Madrid a două personalităţi separatiste, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, inculpaţi pentru “rebeliune”. Zeci de mii de catalani au ieşit în stradă marţi seara pentru a-i susţine pe “prizonierii politici”.

CUP (Candidatura Unită Populară), partidul de extrema stângă şi aliat-cheie al lui Carles Puigdemont, îl îndeamnă de asemenea să declare o republică catalană independentă, fără să mai aştepte. Acesta a convocat deja manifestaţii pentru joi seara şi duminică, sub lozinca: “Să oprim represiunea, să ieşim pe străzi fără teamă! Să facem Republica acum!”.

Pe de altă parte, mediile economice exercită presiuni maxime asupra liderului catalan pentru ca acestea să dea înapoi. Peste 800 de întreprinderi, inclusiv cele mai mari două bănci catalane, şi-au transferat sediul social în afara regiunii după referendum. 
Dar mai ales Madridul ţine frâiele bursei: guvernul catalan, ale cărui finanţe sunt sub tutela Madridului din septembrie, riscă să se vadă în colaps la sfârşitul lunii octombrie, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport)

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport) Politicienii și demnitarii de stat sunt persoanele care inițiază cel mai des...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.