Madridul a decis: Patru lideri separatişti catalani rămân în spatele gratiilor

Publicat:

Un judecător de instrucţie spaniol a decis luni menţinerea în arest preventiv a vicepreşedintelui catalan destituit Oriol Junqueras şi a altor trei inculpaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei şi eliberarea sub cauţiune a altor şase acuzaţi, a anunţat, într-un comunicat, Curtea Supremă, instanţa care se ocupă de acest caz, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Acuzaţi de răzvrătire, Oriol Junqueras, fostul consilier (‘ministru’) de interne Joaquim Forn şi liderii organizaţiilor separatiste Asociaţia Naţională Catalană (ANC), Jordi Sanchez, şi Omnium Cultural, Jordi Cuixart, vor rămâne în închisoare din cauza ‘riscului de recidivă’, conform instanţei.


Citeşte şi: Opt persoane ARESTATE în ancheta ASASINĂRII jurnalistei malteze

Alţi şase foşti membri ai cabinetului catalan, închişi în aşteptarea anchetei privind implicarea lor în declaraţia unilaterală de independenţă, ilegală, a guvernului regional, vor putea fi eliberaţi pentru o cauţiune de 100.000 de euro pentru fiecare, a decis judecătorul, în contextul în care campania electorală pentru alegerile regionale de la 21 decembrie va începe oficial luni la miezul nopţii.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont şi alţi patru miniştri ai săi au fugit în Belgia, unde sunt audiaţi luni de un judecător însărcinat cu luarea unei decizii privind cererea Spaniei ca ei să fie extrădaţi.

Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Liderii catalani, care nu aveau decât o majoritate parlamentară fragilă, au organizat la 1 octombrie un referendum privind secesiunea regiunii, interzis de Curtea Constituţională a Spaniei, apoi, la 27 octombrie, au declarat unilateral independenţa. Guvernul spaniol a răspuns imediat şi a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional şi a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri.

Doisprezece din cei 14 membri ai guvernului demis sunt candidaţi la acest scrutin, inclusiv Carles Puigdemont, care susţine că, în caz de victorie, va fi restabilit ca ‘preşedinte legitim’ al executivului catalan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.