Madridul reacţionează după ce Quim Torra şi-a anunţat lista de miniştri

Publicat:

Premierul spaniol, Mariano Rajoy şi-a exprimat luni speranţa că regiunea Catalonia va avea în curând un guvern “viabil”, capabil de un dialog serios şi care respectă legea pentru a reveni la normalitate instituţională, economică şi socială, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Guvernul spaniol a recunoscut luni puterile liderului catalan nou-ales Quim Torra, dar nu a ratificat guvernul ales de acesta, conform unor documente oficiale, ceea ce înseamnă că Madridul va continua să îşi impună conducerea directă asupra acestei regiuni din nord-estul ţării.


Citeşte şi: S-a aflat cetăţenia suspectului de terorism din Marsilia

Susţinător fervent al separatismului, Quim Torra, care a spus că vrea să reconfigureze administraţia ce a declarat independenţa faţă de Spania în octombrie, a propus sâmbătă pentru posturi de miniştri patru persoane care fie sunt în arest, fie trăiesc într-un exil autoimpus în Belgia. El a fost ales să îi urmeze în funcţie de fostul lider catalan Carles Puigdemont, care aşteaptă în Germania ca justiţia să se pronunţe asupra cererii de extrădare din partea justiţiei spaniole.

“Catalonia are nevoie de un guvern viabil”, de un “guvern care respectă legea” şi “care este capabil să dialogheze serios”, a spus luni Rajoy la o întâlnire cu directori de companii la Vigo (nord-vest), în prima sa luare de cuvânt după anunţul de sâmbătă privind lista de oficiali ai guvernului catalan.

Citeşte şi: Manevre militare ruseşti în Marea Azov. Circulaţia navelor ucrainene a fost restricţionată

“Regula jocului este legea”, a insistat el.

Declaraţia lui Rajoy vine într-un moment în care Quim Torra a făcut un nou gest de sfidare a Madridului, vizitând lideri separatişti aflaţi în detenţie într-o periferie a Madridului, printre care Jordi Turull şi Josep Rull, pe care i-a propus în guvern.

“În nicio ţară din Uniunea Europeană aceşti prizonieri nu ar fi în detenţie provizorie pentru delictele de care sunt acuzaţi”, a declarat el la ieşirea din închisoarea de la Estremera, adăugând că Turull şi Rull i-au transmis “dorinţa de a-şi prelua funcţiile”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.