Madridul tună şi fulgeră: ‘Guvernul catalan INCITĂ la REVOLTĂ!’

Publicat:

Ministrul de interne spaniol a acuzat marţi guvernul regional al Cataloniei că ‘instigă’ populaţia la ‘revoltă’, după o creştere a numărului cazurilor de hărţuire a poliţiştilor trimişi pentru a menţine ordinea în regiunea spaniolă, relatează AFP, conform agerpres.

‘Vedem cum guvernul catalan împinge zi de zi populaţia spre prăpastie şi incită la revoltă pe străzi’, a declarat ministrul de interne, Juan Ignacio Zoido, la două zile după intervenţia brutală a poliţiei în timpul referendumului de autodeterminarea interzis de justiţia spaniolă.


‘Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a împiedica poliţia naţională şi Garda Civilă să fie asediate’, a adăugat ministrul.

Citeşte şi: Echipa lui Navalnîi îi cheamă pe ruşi la proteste de amploare chiar de ziua lui Putin

Sute de ofiţeri de poliţie şi membri ai Gărzii Civile trimişi în Catalonia înainte de referendumul de duminică au fost nevoiţi să părăsească hotelurile în care au fost cazaţi, sub presiunea populaţiei şi a primarilor pro-independenţă.

După violenţele de duminică, sindicatele din poliţie s-au plâns de hărţuire din partea populaţiei. Numeroase persoane s-au strâns luni seara în jurul hotelurilor şi a secţiilor de poliţie, strigând ‘afară forţele de ocupaţie’.

Marţi, staţiile de metrou din Barcelona au fost închise, principalele artere au fost blocate de proteste, iar funcţionarii publici şi-au oprit activitatea ca răspuns la un apel la grevă al unor grupuri pro-independenţă, după ce sute de persoane au fost rănite în urma intervenţiei de duminică a poliţiei spaniole pentru oprirea desfăşurării referendumului de independenţă, declarat ilegal de Madrid.

Greva, programată iniţial ca o încetare generală a lucrului în întreaga regiune, dar dezaprobată de cele mai mari sindicate din Spania, a afectat sectorul public, transportul în comun şi serviciile de bază.

Rezultatul referendumului a fost covârşitor în favoarea independenţei, deşi prezenţa la urne a fost de doar 42%, deoarece susţinătorii rămânerii regiunii în administrarea Spaniei au boicotat votul. Guvernul autonom catalan a cerut mediere internaţională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.