X

Maduro contraatacă inițiativa lui Guaido de a prelua PDVSA

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, susţinut de circa 50 de ţări în cadrul ONU, între care Rusia, Coreea de Nord şi Iran, a apelat joi la justiţie pentru a contracara ofensiva oponentului său Juan Guaido asupra grupului public petrolier PDVSA, transmite AFP, potrivit agerpres.

Curtea Supremă venezueleană (TSJ), controlată de guvern potrivit opoziţiei, a anunţat deschiderea urmăririi penale împotriva a 15 persoane pe care Parlamentul, prezidat de Juan Guaido, le numise cu o zi în urmă la conducerea PDVSA şi a filialei sale în SUA, Citgo.

Citește și: Congresul american aprobă bugetul și evită un nou shutdown

Obiectivul lui Guaido, recunoscut de aproximativ 50 de ţări drept preşedinte interimar al Venezuelei, este de a asfixia pe plan economic guvernul lui Nicolas Maduro, cu sprijinul lui Donald Trump, notează agenţia franceză de presă.

La rândul său, Curtea Supremă de la Caracas a apreciat că aceşti noi conducători ai PDVSA şi Citgo au fost numiţi de către un parlament în stare de ‘rebeliune’, iar deciziile sale sunt ‘nule’. Iar pentru justiţie, aceşti responsabili, dintre care majoritatea locuiesc în Statele Unite, cad sub incidenţa acuzaţiilor de ‘uzurpare’, ‘corupţie’, ‘delincvenţă în bandă organizată’ şi ‘terorism’.

Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, un fidel al puterii chaviste, a anunţat că se va concentra asupra acestor cazuri. ‘Am deschis o anchetă asupra cetăţenilor numiţi anticonstituţional ca directori PDVSA şi Citgo pentru uzurpare de putere’, a declarat el.

Potrivit acestuia, Ministerul Public lansează o ‘serie de anchete’ privind ‘escaladarea care a început cu uzurparea ilicită a Preşedinţiei Republicii’, când opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie.

Ancheta vizează de asemenea ‘ambasadori fantomă’ desemnaţi în ‘mod ilegal’ de către parlamentul controlat de opoziţie, a mai indicat magistratul de la Caracas.

Procurorul a denunţat o conspiraţie ‘împotriva păcii civile’ în Venezuela şi i-a avertizat pe cei care acceptă numirile în funcţie, la fel şi pe Juan Guaido, că vor avea de suferit ‘consecinţe’.

Parlamentul, singura instituţie din Venezuela controlată de opoziţie, a numit, de asemenea, reprezentanţi diplomatici în 12 ţări dintre cele care l-au recunoscut pe Juan Guaido, inclusiv în Statele Unite.

‘Toate acestea sunt o farsă (…) un circ montat pentru a călca în picioare Constituţia noastră’, a reacţionat procurorul general, care anunţase deja la 29 ianuarie deschiderea unei anchete preliminare împotriva lui Juan Guaido pentru ‘atingere la adresa păcii în Republică’.

Astfel, Juan Guaido are interdicţie de a părăsi ţara, conform unei decizii a Curţii Supreme venezuelene. Şi Biroul de control financiar a deschis o anchetă administrativă privind patrimoniul său pentru presupusă finanţare ilegală, inclusiv internaţională.

PDVSA, pilonul economiei venezuelene, este ţinta sancţiunilor SUA. Washingtonul a anunţat la 28 ianuarie îngheţarea activelor grupului petrolier în valoare de 7 miliarde de dolari, căruia i-a interzis orice relaţii cu entităţile americane.

Cu toate acestea, rafinăriile Citgo vor putea continua să funcţioneze, tranzacţiile financiare trecând printr-un cont blocat, a afirmat Washingtonul.

La 1 februarie, Trezoreria americană a anunţat că entităţile străine care fac tranzacţii cu PDVSA trebuie să înceteze să utilizeze sistemul financiar american începând cu 28 aprilie.

Regimul de la Caracas a estimat că prejudiciul cauzat economiei de către ‘blocada americană’ se ridică la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Citește și: O delegație a Parlamentului European pleacă în Venezuela

Joi, la New York, şeful diplomaţiei venezuelene, Jorge Arreaza, înconjurat de diplomaţi din 15 de ţări, între care Rusia, Coreea de Nord şi Iranul, a anunţat crearea unui grup la ONU pentru apărarea ‘principiilor Cartei Naţiunilor Unite’, în prezent ‘încălcată’, potrivit acestora.

Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat că în total 50 de ţări fac parte din acest nou grup, din cele 193 de naţiuni care alcătuiesc organizaţia.

În tabăra opusă, Bogota a anunţat joi seara că Grupul de la Lima, care include 14 ţări membre din America Latină şi Canada, se va reuni luni, 25 februarie, în capitala columbiană, pentru a confirma sprijinul pentru opozantul Juan Guaido.

Unsprezece dintre cei 14 membri ai săi au cerut o schimbare paşnică de guvern în Venezuela şi au chemat armata venezueleană, pilonul regimului, să-l recunoască pe Juan Guaido, precum şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţară, pentru a suplini lipsa de alimente şi medicamente de care suferă populaţia.

Tags: caracasCitgoCurtea Supremă venezueleană (TSJ)Juan GuaidoNicolas MaduroONUPDVSASUAVenezuela
Categorii: Știrile zilei