MAE ceh: Condiţiile pentru stagiarii ce vor lucra pentru preşedinţia Consiliului UE sunt corecte

Publicat:

Condiţiile de muncă ale stagiarilor care vor lucra pentru preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene sunt stabilite în avans şi nu sunt neobişnuite în Bruxelles, a precizat Reprezentanţa Permanentă a Cehiei pe lângă UE, după ce numeroşi studenţi recrutaţi pentru a îndeplini anumite roluri în mandatul de şase luni s-au plâns de condiţiile financiare, notează vineri euractiv.com., potrivit agerpres.

Tinerii respectivi au redactat o scrisoare conform căreia în cazul stagiarilor care au fost selectaţi ”în primul val” cheltuielile pentru cazare şi transport vor fi acoperite de guvern, însă cei selectaţi ulterior trebuie să-şi plătească singuri cazarea la Bruxelles şi transportul, din bursa lunară de 750 de euro acordată de la bugetul programului Erasmus+ sau din economiile personale.


Citeşte şi: Nava-amiral Moskva s-a scufundat în Marea Neagră (Ministerul rus al Apărării) – Black News

Reprezentanţa Permanentă a Cehiei la UE a explicat că există două categorii de studenţi recrutaţi pentru preşedinţia cehă a Consiliului UE.

Studenţii din prima categorie au urmat un curs intensiv de şase luni la Academia Diplomatică din cadrul Ministerului de Externe şi lor li s-a oferit o contribuţie lunară de 500 de euro şi cazare în Bruxelles. Totuşi, majoritatea studenţilor au decis să opteze pentru sprijin adiţional prin programul Erasmus+.

Al doilea grup de studenţi s-au alăturat ulterior, mulţi tineri fiind interesaţi de preşedinţia Consiliului UE. Aceşti studenţi nu au urmat cursuri intensive, dar şi-au exprimat disponibilitatea de a participa, adesea prin intermediul universităţilor lor.

”De la bun început, am spus foarte clar în comunicarea noastră cu universităţile că, potrivit reglementărilor interne ale Academiei Diplomatice, nu va fi posibilă nicio compensaţie financiară din partea noastră”, a afirmat Reprezentanţa Permanentă a Cehiei la UE.

Diplomaţi cehi din Bruxelles au indicat că stagiile neplătite sunt un lucru obişnuit în instituţiile UE.

Citeşte şi: CIA: Din eşec în eşec, Putin ar putea apela la arma nucleară – Black News

”Stagiile neplătite nu sunt ceva neobişnuit în Bruxelles. De exemplu, Serviciul European de Acţiune Externă le oferă pentru cel mult şase luni, secretariatul general al Consiliului pentru cinci luni, iar Comitetul Economic şi Social European pentru trei luni. Nici măcar ONU, OMS şi FMI nu plătesc stagiarii”, a susţinut Reprezentanţa Permanentă cehă.

Republica Cehă va prelua la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi a optat pentru un mandat cu costuri reduse.

Deşi noul guvern de la Praga a majorat uşor bugetul, banii suplimentari vor acoperi doar costurile asociate inflaţiei. Întrucât statul nu îşi poate permite să angajeze diplomaţi cu experienţă, o mare parte a activităţii preşedinţiei cehe a UE va fi făcută de studenţi stagiari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.