MAE este obligat să facă dezminţiri în privinţa avioanelor vândute de Pasat

Publicat:

MAE este obligat să facă dezminţiri în privinţa avioanelor vândute de Pasat

Curtea de Apel Chișinău (CA) a obligat Ministerul de Externe să dezmintă informațiile dintr-o scrisoare din anul 2006 a ministrului de atunci, Andrei Stratan, adresată șefilor misiunilor diplomatice în privința faptului că Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării, s-ar face vinovat de comercializarea tehnicii din dotarea Armatei Naționale. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiției (CSJ).

Citeşte şi: Ce ar însemna unirea R. Moldova cu România? – Stiripesurse.md


Decizia motivată a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost casată hotărârea instanței de fond din 5 decembrie 2022, a fost publicată în data de 4 decembrie. Solicitat de Tv8.md, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Filip Cojocaru, a declarat că MAEIE va epuiza toate căile legale pentru a contesta decizia Curții de Apel Chișinău și va merge la Curtea Supremă de Justiție.

Eu trec prin ce au trecut moldovenii care au fost deportați în anii 40-50, până au fost reabilitați. Înțeleg asta inclusiv ca și istoric-savant care de 30 de ani de studiez istoria represiunilor staliniste împotriva poporului nostru. Acum îi înțeleg și mai bine pe moldovenii noștri care au așteptat zeci de ani să fie reabilitați. La fel și eu, am fost nelegitim judecat pe 10 ani, pentru că am executat Hotărârea Guvernului, a fost o tranzacție unică în spațiul ex-sovietic. Pentru noi, este o onoare că cu noi a negociat Guvernul american referitor la aceste avioane și eu mă mândresc. Am suferit mult în detenție, dar acele avioane au fost vândute în interesul statului. Statul nu avea cu ce să întrețină acea tehnică militară care costa scump. Însuși fostul premier Ion Ciubuc a declarat în instanța de judecată: domnilor judecători, pe mine de ce nu mă arestați? Eu am semnat hotărârea Guvernului, iar ministrul Apărării a fost obligat să execute. Și regretatul Mircea Snegur a spus că dacă nu aș fi executat hot. de Guvern, atunci ar fi trebuit să fiu judecat. Noi atunci am demonstrat că dorim relații bune cu SUA, care pe acel contract a transferat 40 de mln de dolari pentru avioane cu termene depășite, care nu puteau să zboare”, a declarat Pasat pentru Tv8.md.

În 2006, Valeriu Pasat a fost condamnat de Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la zece ani de închisoare, fiind acuzat de vânzarea frauduloasă a avioanelor din dotarea Armatei Naționale. El a fost cercetat penal pentru trădare de patrie și depășirea atribuțiilor de serviciu.

MAE este obligat să facă dezminţiri în privinţa avioanelor vândute de Pasat

Valeriu Pasat a fost acuzat că a autorizat vânzarea avioanelor pentru Statele Unite ale Americii la un preț mai mic decât cel oferit de alți potențiali cumpărători, din Iran și Republica Yemen. Reprezentanții guvernării PCRM au estimat că pentru 21 de avioane, R. Moldova ar fi trebuit să primească cel puțin 95 de milioane de dolari. În 2009, Pasat a fost achitat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii ‘Interesul Național’

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii 'Interesul Național' Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM...

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța Petrocub continuă pregătirea pentru preliminariile Ligii Campionilor. În ultimul joc...

Guvernul Germaniei oferă R. Moldova un grant de 15 milioane de euro

Guvernul Germaniei oferă R. Moldova un grant de 15 milioane de euro Guvernul Germaniei oferă un grant de 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii...

Peste 50 de cazuri de rujeolă la Sângerei , începând cu data de 5 mai

Peste 50 de cazuri de rujeolă la Sângerei , începând cu data de 5 mai Începând cu data de 5 mai și până în prezent,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.